Предлагат промени, свързани със запорите върху заплата или пенсия

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
11:14 / 11.04.2024
1056
Промени в Гражданския процесуален кодекс, които касаят сумата, която може да се запорира на осъдени длъжници, предлагат депутати.

В закона сега е разписано, че върху трудово възнаграждение или пенсия до минималната работна заплата не може да се налага запор. За доходи над нея удръжките са:

– Ако осъденото лице получава месечно възнаграждение в размер между минималната работна заплата и двукратния размер на минималната работна заплата - една трета част, ако е без деца, и една четвърт част, ако е с деца, които издържа;

– Ако осъденото лице получава месечно възнаграждение в размер между двукратния размер на минималната работна заплата и четирикратния размер на минималната работна заплата - една втора част, ако е без деца, и една трета част, ако е с деца, които издържа;

Сега депутатите предлагат да се уточни, че става въпрос за горницата над минималната заплата.

Със законопроекта се предлага прецизиране на разпоредбите, като предложението е текстът да бъде допълнен, така че да не се допуска различно тълкуване и да се избегнат опитите за некоректно прилагане в практиката, посочват депутатите, пише Pariteni.bg.

Според тях така ще бъдат изчистени отношенията взискател – длъжник, като се внесе яснота на секвестируемата част от дохода.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Загубихме легендарния Тома Томов
Михаела Барокова: 70% от анкетираните родители на деца с аутизъм ...
Пеевски защити българското духовенство, обвини Русия в опит за на...
Зам.-министър Якимов: 100 млн. евро ще бъдат насочени през ФнФ за...
Годишният доклад на ДАНС: Очакват се повече опасности за национал...
Посланикът на САЩ у нас: Не се месим във вътрешнополитическия жив...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).