Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Предлагат сами да си произвеждаме тока за бита
Автор: Екип Varna24.bg 08:59 / 18.01.2023Коментари (4)671
©
Битови потребители на електроенергия да произвеждат сами или да се обединяват в общности, които да произвеждат за собствени нужди и за продажба електрическа енергия от ВЕИ, предвиждат промени в Закона за енергията от възобновяеми източници, внесен в Народното събрание.

Произвеждащи потребители и общности могат да бъдат и фирми, но без тези, на които производството на енергия от ВЕИ е основната им дейност, предвижда още проектозаконът.

В него се залага държавата да разработи схеми за финансово подпомагане на производството и потреблението на ток от произвеждащи потребители и общности за възобновяема енергия, както и за нетно отчитане на произведената и потребената от тях енергия.

В общностите за производство на ток от ВЕИ могат да участват отделни потребители като физически лица, микропредприятия, малки и средни фирми или общини. Те обаче трябва да се намират в близост до енергиен обект за производство на енергия от ВЕИ, който да притежава общността, пише Pariteni.bg.

Тя трябва да произвежда, потребява, съхранява или продава произведената енергия, пише в законопроекта.

Ползите от това са преодоляване на енергийната бедност, намаляване на цените на тока за крайните потребители, увеличаване на енергийната ефективност и други.

Предвидено е още общността, която ще се занимава с производството на ток, да може да разпределя печалба или дивиденти в полза на совите членове.

Разпределението на печалбата обаче не трябва да надхвърля 6% възвръщаемостта от инвестицията на годишна база. Хората или предприятията в общността могат да се организират като търговско дружество, кооперация, сдружение с нестопанска цел или гражданско дружество. Като за целта ще се състави устав или договор. 

Общността може да снабдява с ток от ВЕИ своите членове от обектите за производство чрез директни електропроводи или чрез мрежа от такива, пише в законопроекта.  

Всяка общност, независимо дали включва битови или небитови потребители, трябва да се регистрира в Комисията за енергийно  и водно регулиране. Организацията ще заплаща и такси – за достъп и пренос като клиент, съгласно утвърдените от КЕВР цени и цена за достъп до съответната мрежа като производител. Тя няма да дължи заплащане за мрежови услуги към мрежовия оператор, ако за съответния месец те не са ползвани.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 18.01.2023 г.
0
 
 
То тва в Македония го има от 10г голяма новост!
Aнонимен
на 18.01.2023 г.
0
 
 
Целта е да затрият народа и държавата
Aнонимен
на 18.01.2023 г.
-1
 
 
Защо държавата не се грижи за народа? Имаме електроцентрали и произвеждаме достатъчно ток за страната. Изнасяме ток за много държари. Ще си произвеждат хората сами електричество. Как може да връщате хората 150 години назад? Никой не мисли за народа. Бог да пази всички българи от алчни и ненаситни политици!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: