Предлагат създаване на "Балкански Вишеград"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
17:26 / 04.04.2014
653
Създаването на открита платформа за сътрудничество между 5-те страни членки на ЕС и НАТО на Балканите - България, Гърция, Румъния, Словения и Хърватия, предложи в предавето "Под лупа" на телевизия "Европа" бившият зам.-министър на външните работи Любомир Кючуков. Според него дебатът за бъдещето на Европа върви с пълна сила, като се формират групи по интереси и малките страни, сред които и България, имат всички основания да търсят координация и сътрудничество на регионален признак.

В момента е назряла необходимостта от създаването на платформа на Балканите за консултации и координация, сътрудничество и съвместни действия по различни проблеми, каза Любомир Кючуков, който в момента е директор на Института за икономика и международни отношения.

Според него в т.нар. "Балкански Вишеград" трябва да влязат 5 държави - България, Румъния, Гърция, Словения и Хърватия, които са членове на ЕС и НАТО.

Ако изчакаме всички проблеми на Балканите да се решат и тогава да си сътрудничим, то може никога да не стигнем до подобен етап на отношения, смята Кючуков.

Много трудно се постига обща позиция на 28-те страни членки на ЕС. Затова е по-лесно предварително да се изгладят "острите камъни" и това се практикува в различни формати в общността, е мнението на директора на Института за икономика и международни отношения.


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Искат извънредно заседание на парламента заради пенсиите 
Атанас Радев: В кампанията най-жестоко ще е обвинението в корупци...
Виолета Коритарова: "Хемус" не е готова, защото през тези три год...
Кунчев: Децата, родени от имунизирани майки, са напълно защитени ...
Министър Милошев: Очакванията ми за летния сезон са много добри
Вижте мястото, на което детето на Божанков е простреляло друго де...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).