Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Предложение: Заловените дрогирани шофьори също да правят и кръвен тест
Автор: Екип Varna24.bg 14:45 / 23.01.2020Коментари (0)1143
© Varna24.bg
Илюстрация
Проверката за дрогирани шофьори на пътя вече ще е същата, като тази за употреба на алкохол зад волана. Ако водачът след тестване на слюнката не е съгласен с резултата, ще трябва в кратки срокове да даде и кръвна проба, както е редът при проверката за алкохол. 

Поправката в Наказателния кодекс е внесена от Лъчезар Иванов от ГЕРБ и подкрепена от представители на "Обединени патриоти“, ДПС и "Воля“. Целта е да се осуети противоречивата практика, при която в съда възниква въпросът дали засеченото наличие на наркотични вещества в организма наистина е повлияло на поведението на водача.

В тези случаи по сегашния закон е необходимо събирането на свидетелски показания от контролни органи, от други участници в движението, за да се докаже адекватен или не е бил шофьорът.

Затова с предложената редакция се предлага наличието на наркотични вещества в организма да се доказва, както и употребата на алкохол. В този случай се приема, че щом шофьорът е употребил дрога, то тя е повлияла на поведението и реакциите му.

"За да се осуети тази практика, с поправката препращаме към действието на Наредба N1 от 2017 г. , която оказва как се доказва чрез тест на пътя употребата на алкохол, както и на упойващи вещества. Ако водачът на пътя е доказан с тест на слюнка, което пак е вид дрегер, че е употребил наркотично вещество, той може или да приеме резултата от този тест, или в съответния кратък срок да отиде и да даде кръвна проба. Не даде ли кръвна проба, остава резултатът от полевия тест. Даде ли кръвна проба, това вече окончателно показва, че има употреба на наркотични вещества, която доказва, че е повлияла върху поведението“, разясни за "Дарик" депутатът от "Обединени патриоти“ Борис Ячев. 

“Факт е, че употребата на наркотични вещества е едно изключително притеснително явление, което придобива размери, които са ужасяващи. Като лекар и като човек, който познава част от проблематиката, подкрепих предложението. Наистина като епидемия се разраства зависимостта от други препарати и това не са старите познати опиоиди, а така наречените нови психотропни вещества, чието въздействие още не е съвсем проучено. Но е безспорно, че поражението връху реакциите и мозъчната дейност е изключително опасно явление“, коментира и зам.-председателят на Народното събрание и депутат от ДПС Нигяр Джафер.

По думите й смисълът на предложения текст е да се върви в посока контрол и превенция.

"Ако един шофьор, употребил алкохол, е опасен, един шофьор, употребил подобни вещества, е няколко пъти по-опасен“, заключи Джафер.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: