Предотвратиха опит за фиктивен износ на 13 тона фалшив кашкавал

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:32 / 24.02.2016
405
Звеното "Фискален контрол" в НАП пресече опит за фиктивен износ на 13 тона имитиращ продукт с растителни мазнини. При проверка на камион, превозващ фалшивия кашкавал, фискалните инспектори установяват, че има несъответствие между количеството на стоката, натоварена в автомобила и посоченото във фактурата и другите придружаващи документи. Оказва се, че от камиона липсват 13 тона от продукта, който по документи е описан като български кашкавал на стойност 110 000 евро. Продукцията била предназначена за Гърция.

След като установяват несъответствие между декларираните и действителните количества от фалшивия кашкавал, инспекторите извършват допълнителни проверки и откриват скрити документи, в които са посочени реалните количества на превозваната стока. В тези книжа са описани и реалните фирми получатели на продукцията, които се различават от посочените в официалните документи, представени на инспекторите от "Фискален контрол" при проверката. Освен това стоката в тези скрити документи е посочена като продукт с растителни мазнини.

Инспекторите на "Фискален контрол" продължават работата си, иззели са стоката и са уведомили Българската агенция по безопасност на храните. Със случая са запознати и органите на досъдебното производство и Прокуратурата.

Фиктивният износ е една от най-често срещаните схеми за измами с ДДС. При нея търговец изнася стоката само "по документи", като в същото време ползва данъчен кредит. Междувременно продуктите се реализират на вътрешния пазар, обикновено без платежни документи и в хазната не се внасят дължимите данъци.

От началото на 2016 г. фискалните агенти на НАП са извършили 43 847 проверки на транспортни средства, като на 11 743 са поставени технически средства за контрол. В резултат на извършените контролни действия са наложени 173 обезпечения, за да се избегне отклонение от облагане, допълват от НАП.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Спиралата на борчовете и защо затънахме до над 420 млн. лева необ...
Шкварек след изтеклия запис: С кои, по-точно, олигарси се борят П...
"Кеш в торби": Изтече скандален запис между Кирил Петков, Асен Ва...
Зрелостници сигнализираха за проблеми и на втората задължителна м...
Гърмежи и валежи до часове
БНБ затяга критериите за отпускане на ипотечни кредити: Ето какви...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).