Предприеха спешни мерки срещу разпространението на болестта

Автор: Петър Дучев
Коментари (0)
21:50 / 12.04.2024
942
Предприемаме спешни мерки за спиране на разпространението на Инфлуенца А (Грип) по птиците у нас. Не подценяваме проблема и трябва да направим всичко възможно в помощ на сектора. Това заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев на среща с представителите на браншови организации, която се проведе по негова инициатива, в сградата на институцията. Той подчерта, че въпреки обезщетенията за засегнатите обекти след констатиране на заболяването, загубата на пазари след такива случаи остава сериозен проблем за бранша.

Изпълнителният директор на БАБХ д-р Светлозар Патарински представи конкретните мерки, които се въвеждат от страна на Агенцията за спиране на разпространението на заболяването. Сред мерките за биосигурност, които трябва да се предприемат в стопанството са: след установяването на огнище задължително в обекта не трябва да се отглеждат животни 21 дни, с цел щателно почистване и дезинфекция. Стопаните следва да представят заверени маршрутни планове за движение на птици до други животновъдни обекти или кланици. Ще се извършват съвместни проверки с други институции за спазване на предоставените графици за придвижване на птиците, както и ще се извършва засилен контрол на входа на месодобивните предприятия чрез обстоен клиничен преглед и проверка на всички изискуеми документи, включително и проби за инфлуенца.

На срещата бе направен преглед на усложнената епизоотичната обстановка по отношение на заболяването. Само за последната седмица са констатирани 2 регистрирани обекта и 1 нерегистриран (тип заден двор).

Само днес бяха регистрира ни 2 случая във Войводово и Доборско.

Виж коментарите (0)

Още по темата (791):
14.06.2024 Влиза ли Слави Трифонов в Парламента?
13.06.2024 Коя е репликата, която превзе TikTok след изборите?
13.06.2024 Официално: Стана ясно коя партия колко депутати ще има в 50-ото Народно събрание
13.06.2024 Проф. Коларова: Борисов ще направи отворен формат и ще даде възможност на ПП да балансира изпълненото с определени претенции присъствие на ДПС и ИТН
13.06.2024 "Величие" отказва да разговаря с преговорния екип на ГЕРБ-СДС
13.06.2024 Корнелия Нинова в отворено писмо към членовете на БСП: Приемете оставката ми и не давайте партията на търговците
Още новини от Национални новини:
Влиза ли Слави Трифонов в Парламента?
Километрични опашки на ГКПП "Кардам" и ГКПП "Дуранкулак"
Тръгва делото срещу Васил Божков за организирана престъпна група ...
Обявяват бедствено положение в Нова Загора след градушката снощи
Бурята в Казанлъшко! Десетки щети, хора без ток, акитивираха се с...
Коя е репликата, която превзе TikTok след изборите?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).