Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Предприемач: В България е много по-лесно да се прави бизнес. Във Франция администрацията е тежка
Автор: Екип Varna24.bg 12:42 / 13.05.2023Коментари (1)759
©
Вече 10 години французин пресъздава вкуса на Франция в България. Тома Боглен развива успешен бизнес у нас. От 17 години французинът живее в България, а от 10 години е известен като създател на вкусове.

Той умело потапя клиентите си в богатата палитра от френски кроасани, печива и френското бижу - макаронът. За първи път посещава страната ни през 2005 г., след като се запознава с български студенти в университета в Страсбург, където учи икономика. Идва в България и се влюбва в страната от пръв поглед. 

"Обиколих цяла България за три седмици и когато си тръгнах оттук казах: Това ми е мястото за живот, един ден ще дойда да живея тук", разказва Тома Боглен. 

И го прави, дори убеждава българите да не напускат родината си. 

"Казвам го всеки ден на българите - не правете тази грешка, тук природата е уникална, начинът на живот, хората. Човек като живее тук, се чувства по-спокоен отколкото на запад", допълва френският сладкар пред Bulgaria On Air

У нас Тома среща и любовта на живота си. Макар да е икономист, той е пленен от света на кулинарията. Той е трето поколение сладкар. "Първо в България направих консултантска фирма за френски компании и с времето се занимавах със сладкарски изделия", разказва сладкарят. 

Създава цеха си в бивш супермаркет и с екип от българи прави различни видове френски макарони, пухкави кроасани с масло и не само. Първоначално вкусотиите са предназначени за местния пазар. 

"Преди десет години макаронът изобщо не беше известен, с времето стана толкова известен, че може да се похвалим, че във всяко село в България има някакъв магазин, който продава нашите макарони. От Кърджали до Кубрат, през Видин, Варна, навсякъде", допълва Тома.

Днес той изнася и в чужбина - Румъния, Италия и скоро в Унгария. 

"Основно макарони, това ни е най-голямата част от бизнеса, а кроасаните са за нашите магазини в София", обясни сладкарят и допълни, че не прави компромис с качеството. 

"При нас се работи само с масло, няма маргарин, само истински шоколад, няма заместители и това с времето направи нашето име, репутация и хората знаят, че, ако искаш хубав кроасан, хубав макарон, си е при нас", допълва французинът. 

А тайната съставка е любов. Тома е категоричен – бизнес в България се прави много по-лесно. 

"Доста по-лесно е да се отваря фирма тук, в България, отколкото във Франция, и да се развива бизнесът тук, отколкото във Франция. Администрацията е по-тежка във Франция, там има фирми които вече са 4, 5 поколение, ако нямаш много пари, нямаш шансове.", спомня си майсторът на сладкиши. 

И казва, че в България се чувства у дома.

"Аз вече съм българин, когато ходя във Франция, честно казано, не се усещам като у дома, вече съм изпуснал целия прогрес, всички промени. Тук ми е мястото, там, ако отивам да живея, ще започвам от нула, както когато дойдох тук", заяви французинът.

Мисията на Тома е да създава наслада на клиентите си с вкусна храна. 

"Опитвам да търся малките детайли, които ще направят продукта още по-вкусен, отколкото може да е. Това ми е идеята. Опитвам да правя нещо всеки ден, така че хората, когато го слагат в устата, да са доволни какво ядат, това е, нямам никаква друга претенция", допълни Тома.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: