Председателят на БЛС: Защо се строят болници, където има много, отговор дължи законодателят – такъв е законът, такива са правилата

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:02 / 08.05.2024
1275
Частната болница и националната детска болница са два отделни казуса. Мисля си, че ако частната болница беше внесла документите с друго има, не "Мама и аз“, нямаше да има такъв проблем при издаването на разрешително за построяването й. Това каза в bTV д-р Иван Маджаров, председател на БЛС.

На 30 април служебният кабинет разреши изграждането на частно лечебно заведение "Мама и аз“, а по-късно служебният премиер нареди да се отмени това решение. Причината – опасенията, че частната болница ще погълне всички здравни специалисти, които са нужни за създаването на национална детска болница.

 

"Има ли нужда от една болница отговор дават пациентите като търсят дадена болница или не. Защо се строят болници, където има много, отговор дължи законодателят – такъв е законът, такива са правилата“, коментира председателят на БЛС.

Според него пътят към създаване на национална детска болница не е през това да се забраняват други лечебни заведения и медицинските специалисти да стават "крепостни на държавата“.

"Пътят е Министерството на здравеопазването да предложи национално приоритетно финансиране, за да има добри заплати за сестрите, добри заплати за лекарите и съм сигурен, че ще се намерят специалисти“, смята д-р Маджаров.

Според него по същия начин трябва да се реши и проблемът с липсата на лечебни заведения и специалисти в 1/3 от територията на България.

"Режимът за разкриване на нова болница не е регистрационен, а разрешителен. Няма обаче инструмент държавата да прецени дали да разреши – ако някой инвеститор отговаря на всички изисквания, трябва да получи разрешение“, каза още председателят на БЛС.

Виж коментарите (0)

Още по темата (58):
02.06.2024 Главчев разпореди да се ускори изграждането на Националната детска болница
01.06.2024 Главчев свиква среща на министрите заради детската болница, ще ускоряват работата по проекта
01.06.2024 Йотова: Изграждането на Националната детска болница закъсня страшно много
01.06.2024 Главчев: Днес започва разчистването на терена, където ще бъде Националната детска болница
22.05.2024 Министър Кондева даде старт на изготвянето на структура и функционалност на Националната детска болница
19.05.2024 Кондева за частната детска болница: Спрямо мен не е упражняван никакъв лобистки натиск
Още новини от Национални новини:
НИМХ: По Черноморието ще преобладава слънчево време
Няма да има извънредно заседание на парламента днес, неуспешен бе...
Неделното извънредно заседание не събра кворум при първата регист...
Премиерът Главчев на Околчица: Дълбок поклон пред всички загинали...
Министър Коритарова: Ремонтите по тунелите "Топли дол" и "Правешк...
Meteo Bulgaria с ексклузивно предупреждение: Най-висока степен на...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).