Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Председателят на Държавната агенция за закрила на детето гостува във Варна
Автор: Пламена Николова 09:16 / 14.08.2020Коментари (0)2057
©
Председателят на Държавната агенция за закрила на детето(ДАЗД) - д-р Елеонора Лилова, бе на работно посещение в Асоциация "Да съхраним жената“ – гр. Варна, съобщиха от организацията за Varna24.bg.

Срещата се проведе на 12.08.2020г. в сградата на ул. Кавала № 1а. Посетени бяха Центъра за социална рехабилитация и интеграция за деца с увреждания "Живот под дъгата“ (ЦСРИДУ/аутизъм) и Център за социална рехабилитация и интеграция за възрастни жени "Импулс“ (ЦСРИВЖ).

Д-р Лилова се запозна с децата и с експертите. Тя отправи сърдечен поздрав към ръководството и екипите на двата Центъра за извършената уникална за страната ни дейност, по осъществяване на междупоколенческа връзка и диалог, чрез правилно насочена социална ангажираност към различни възрастови групи потребители.

Председателят на ДАЗД оцени високо постигнатите успехи и резултати на Асоциацията, както в грижата за деца с разстройства от аутистичния спектър и помощта за техните семейства, така и в подкрепящото поведение и даване на възможност за по-добър живот и личностна реализация на по-възрастните дами. Тя насърчи екипа да кандидатства по програма "Аз гарантирам щастливо детство“ с категории: Устойчиво развитие, Успешна промяна и Значима иновация, както и да разкаже затрогваща история в рубриката "Посланик на доброто".

"И в следващите години, екипът ни ще продължи да бъде съпричастен към съдбите на нашите потребители на социални услуги“ - заяви Председателят на Асоциация "Да съхраним жената“ – д-р Йорданка Ненчева.

"Усилията ни са насочени към създаването на постоянно действащ механизъм за взаимодействие и съвместна работа между институциите, отговорни за прилагането на комплексни социални грижи към децата и семействата в риск. Основавайки се на опита си, искаме да допринесем за приемането на интегрирани програми, инициативи и мерки от страна на  МНО, МЗ и МТСП, Държавни агенции, ДЯ, ОДЗ, Училища и ВУЗ за подкрепа на децата и учащите със СОП.“ – допълни г-жа Ненчева. Тя устно и писмено промотира предложения за извършването на интеринституционализацията в областта на социалното дело, съобразно новите проблеми и реалности: увеличаване стандартите за издръжка на един потребител в областта на социалните услуги; увеличаване на възнагражденията на специалистите в социалната сфера; издигане престижа на социалната професия чрез бонуси, безплатни обучения, аспирантури, сертификация на знания и умения; създаване на система за морално и материално стимулиране на екипите на НПО, на социалните услуги и институции; профилиране на средни училища за подготовка на социални средни специалисти, социални и лични асистенти, болногледачи, гувернантки и др. със специализирани знания в сферата на социалните услуги; въвеждане  във ВУЗ на специалности като социално инженерство, социална корпоративна политика, социален мениджмънт, социален маркетинг с правото за специализации, следдипломни квалификации, магистратури по държавна поръчка; създаване към ДАЗД на работещ по Правилник Сертификационен борд за верификации на някои социални компетентности, чрез няколко сертификационни комисии от представители на науката и практиката; организирани национални курсове за сертифициране по АБА, ПЕКС и др. утвърдени от МЗ, МНО, МТСП методики, за кадрите, работещи с деца аутисти; откриване на детски TV канал в национален ефир, основан на рубрики с обучителна, образователна и възпитателна цел;

На работната среща, д-р Лилова бе придружена от представители на "Съвета на децата“ и доброволци с гражданска активност за Варна - Стела Златкова и Тодор Танев, които пожелаха да сътрудничат на Асоциацията за бъдещи проектни дейности.

Искрена благодарност за оказаната помощ изказа и Вероника – Луиза Георгиева - майка на две деца, ползващи услугите на  ЦСРИДУ/аутизъм.

Децата получиха от д-р Лилова много подаръци, игри и учебни помагала.

 

 

 

 

 

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: