Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Председателят на Парламента Вежди Рашидов се срещна с президента на Република Косово Вьоса Османи-Садриу
Автор: Екип Varna24.bg 20:12 / 30.11.2022Коментари (0)639
©
Председателят на парламента Вежди Рашидов се срещна с президента на Република Косово Вьоса Османи-Садриу. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

На разговора бяха обсъдени интензивното развитие на отношения между двете страни, както и редица теми от общ интерес. България е убедена, че бъдещето на Косово е свързано с Европейския съюз, подчерта Вежди Рашидов.

Председателят на Народното събрание изрази желание за задълбочаване на парламентарното сътрудничество между двете страни. Той заяви, че взаимодействието между страните от Балканите ще допринесе за сигурността не само на региона, но и на цяла Европа. Вежди Рашидов припомни, че има проект на Споразумение за икономическо сътрудничество и Програма за сътрудничество в областта на културата, които очакват отговор от страна на Косово.

Председателят на Комисията по външна политика Екатерина Захариева допълни, че България е убедена в европейското бъдеще на Косово и че в наше лице те могат да разчитат на политическа и техническа подкрепа за членство в Европейския съюз, а също така и в Съвета на Европа. Захариева постави въпроса за признаване на българското малцинство като уточни, че неговото присъствие в страната е още един своеобразен мост между двете държави.

Заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин заяви, че България винаги е подкрепяла Косово. По думите му сега е моментът ЕС да покаже единство и солидарност със страните, които искат да бъдат част от него. Ние, страните от Балканите, трябва да си помагаме и да работим заедно всяка една страна от региона да бъде член на ЕС, отбеляза той. Кристиан Вигенин заяви желанието на Народното събрание активно да си сътрудничи с парламента на Косово.

Президентът на Република Косово Вьоса Османи-Садриу благодари за топлия прием и потвърди, че Косово има подкрепата на България още от далечната 1999 година. Ние разглеждаме България като един истински приятел и съюзник на Косово, посочи тя. Вярвам, че Косово и България заедно изповядват ценностите на ЕС, подчерта президентът на Република Косово и допълни, че руската агресия в Украйна е поставила част от тези ценности под заплаха. По думите на Вьоса Османи-Садриу предизвикателствата, пред които Косово е изправено, са сходни с тези на много други европейски държави – предимно в енергийния сектор, в икономиката и по отношение на сигурността. Тя поиска подкрепата на България за премахване на визовия режим в ЕС и за присъединяването на Косово към Съвета на Европа. Президентът на Косово разясни, че има законови пречки за признаването на българското малцинство, но подчерта, че поема ангажимента да бъдат предприети конкретни стъпки за тяхното преодоляване и съответно за признаване на българското малцинство.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Решения на Общински съвет Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: