Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Предстои голяма промяна при такса "смет"
Автор: Екип Varna24.bg 09:51 / 31.01.2024Коментари (4)2189
©
Голяма промяна при такса "смет" предстои от 2025 година. От следващата година тя трябва да се изчислява според количеството изхвърлени отпадъци, а не като процент от данъчната оценка на имота, както е в момента.

"Стопанска камара води една дълга съпротива, включително съдебни дела на наши регионални асоциации, срещу наредбите на общинските съвети в различни общини. Над 20 години бавим въвеждане на принципа "Замърсителят плаща", това е принцип на европейското законодателство. Но с последното изменение за местните данъци и такси този принцип беше дерогиран", каза съветникът по околна среда към БСК - Димитър Бранков, в студиото на Bulgaria ON AIR.

Той добави, че се дават 4 опции на общините за справяне с проблема за изчисляване на таксата за битови отпадъци въз основа на количеството.

"Единият е на брой ползватели на имота, вероятно това ще бъде най-подходящо за сгради в режим на етажна собственост, повече апартаменти. Втората възможност е, когато имотът е самостоятелен, може да бъде предприятие или отделна къща на собственик, да е известна честотата на извозване през годината. Третият вариант е чрез едни специални торби, които са със съответната съвместимост, които закупуването и предоставянето им ще покрива тези разходи. Четвъртата опция представлява дерогация от принципа "Замърсителят плаща", който законодателят даде на общинските съвети - когато те преценят, да могат и да не прилагат основа на база на количеството събрани и третирани отпадъци", обясни Бранков.

Той сподели, че цената на таксата може и да падне, а не да се увеличи.

"Тук говорим за една доста сложна и объркана система с много проблеми на управление на отпадъците на общинско ниво. Законът за управлението на отпадъците е с много отговорност, но в същото време не е осигурен необходимият ресурс. Тук са и системите за разделно събиране. А случаят със София е такъв, че ние още не знаем какво искаме със софийските битови отпадъци - те да бъдат разделно събрани и рециклирани, или да бъдат изгорени. Ако искаме второто - ние трябва да се откажем от разделното събиране", поясни гостът.

Според Бранков по този начин залагаме бомба със закъснител: "Колкото повече бавим тези решения, толкова повече може да се окажем в невъзможност да прилагаме законовия текст от началото на следващата година".

Попитан колко ще излиза таксата на едно 3-членно семейство, събеседникът отговори: "Разликата ще дойде от броя ползватели на апартамента. Но има много голям проблем с информационното осигуряване - адресната регистрация в България не работи повече от 33 години".

Той подчерта, че в ЕС има йерархия за отпадъците, като депонирането да е последното възможно решение.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 31.01.2024 г.
0
 
 
Тия ИЗРОДИ ще ни съдерат и кожата от гърба. Не се натъпкаха от народна пара.
Aнонимен
на 31.01.2024 г.
0
 
 
Вик Варна са големи идиоти-града ни всеки ден няма вода до 20 ,до 17 часа,както е и в момента.
Aнонимен
на 31.01.2024 г.
0
 
 
Ами ВИК Варна.Те са егати идиотите-обща вода начисляват в цяла Варна,коректните потребители имат обща вода всеки месец,дето си я плащат,дори в новите блокове всеки месец има обща вода и там,абсолютно !
Aнонимен
на 31.01.2024 г.
-1
 
 
каквото и да измислят, ще бъде "дайте ни парички, ама повечко". Винаги ще измислят най-добрият метод за стрижене на оФцете.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Детето на Явор Божанков простреля друго в крака
Тежко ПТП с жертви на бул. "Руски" в Пловдив
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: