Предвиждат големи промени в обучението след 7-ми клас

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
17:09 / 27.12.2020
1608
Предвижда се да има по-малко чужди езици и повече информационни и технически предмети в училище. Традиционно езиковите паралелки са най-желани от учениците в столицата. Но догодина ще намалеят до само 23% от всички след 7-и клас.

"Придобиването, владеенето на българския език е на първо място, но информационните паралелки са от изключителна важност", коментира пред bTV Ваня Кастрева, директор на РУО-София.

Обучението в т. нар СТЕМ паралелки предвижда осигуряване на повече кадри на пазара на труда с техническо образование и професии, за които се изисква по-задълбочено изучаване на математика и природни науки.

"Трябва да се търси баланс, тъй като България не се развива само между Черно море и Калотина, Дунав и южната граница. Нашите възпитаници работят за чужди компании!", каза Сергей Игнатов, бивш министър на образованието.

Предвижда се училищата да трансформират своите паралелки след 7-ми клас. Така, например, в столичното 31-во училище е възможно паралелката с чужд език да се превърне в математическа.

"Емоционално ще бъде трудно за нас. Защото ще се откажем от паралелка с доказан успех, с висок бал, за да я превърнем в нещо, което крие изненади", коментира пред bTV Велина Георгиева, директор на 31 СУЧЕМ "Иван Вазов".

"Ако пазарът влияе, майките са още по-силни от пазара! Ако се намалят езиковите паралелки, родители ще почнат да изпращат децата си по-рано навън", смята Сергей Игнатов, бивш министър на образованието.

Промяната в наименованието на профила не означава намаляване на хорариума часове по отношение на изучаването на чуждия език.

Няма да има съкращения и нови назначения. Междувременно в столицата се предвиждат нови специалности в сферата на битовата електротехника, информационната сигурност и охранителни системи.

Виж коментарите (1)

Още по темата (10):
13.07.2020 Излезе първото класиране за гимназиите
18.06.2020 "Голямото цъкане за матурите" на 100 Кила се отлага, анулираха му работата по български
18.06.2020 Абсолютен рекорд: Начетена абитуриентка заформи 4 пълни шестици на
матурите!
05.06.2020 100 кила: Ако си взема матурите, голямо къркане ще падне
03.06.2020 Ясни са отговорите на втората задължителна матура след 12 клас
03.06.2020 Близо 37 000 зрелостници се явяват днес на втората матура
Още новини от Национални новини:
Джип предизвика катастрофа в Казанлък, има пострадали
Калин Стоянов: Зарадвахме отново децата от Националната благотвор...
Управителят на НЗОК Момчил Мавров ще съди Лена Бориславова
Бивш енергиен министър за "Боташ": Обвинявам депутатите в лъжа, м...
Проф. Чорбанов: Ваксината срещу коклюш, която се поставяше до 201...
Устойчив туристически сезон по Северното Черноморие очаква служеб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).