Преговаряме с Латвия за ремонт на старите електрички

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:24 / 20.01.2015
2128
БДЖ от доста време води преговори с фирмата производител от Латвия за основен ремонт и обновяване на старите електрически мотриси от 32-ра серия. Това съобщи за "Монитор" зам.-министърът на транспорта Антон Гинев.

"Те са правили рециклиране на подобни електрички за Полша", поясни той. "За България проблемът е голямото разстояние до завода производител RER в Рига. Питали сме ги дали ремонтът може да стане в нашата страна. Разговорите още не са приключили", добави зам.-министърът на транспорта.

При положение, че преговорите не успеят, от БДЖ планират от 17 електрически мотриси от този тип, доставени през 70-те години на миналия век, които в момента се използват, до края на юни да останат само 4.

Според Петър Бунев, председател на Синдиката на железничарите към КНСБ, в жп депото на Горна Оряховица могат да ремонтират по една такава мотриса на месец. "Така има шанс да се решат проблемите със старите съветски електрички", смята той. "След като върнаха субсидията от 40 млн. лв., вече не може да се казва, че парите ги няма. Лошото е, че има повредени мотриси и от сименсите, които са най-новите в подвижния състав на железницата", добави синдикалистът.

Недостигът на средства доведе до това, че през миналата година е трябвало да бъдат инвестирани поне 40 млн. лв. за ремонти и поддръжка на локомотивите, вагоните и мотрисите, а са дадени едва 25 млн.

Зам.-министър Антон Гинев смята, че за нов подвижен състав ще може да се говори, когато има свободни пари. По думите му обаче доставката няма да може да стане бързо. "В случая не става въпрос за автомобили, а ще трябва машините първо да се поръчат.

Изисква се повече време за производството им", каза Гинев и добави, че основното решение на проблема е в договарянето с банките кредитори. "Ако се постигне някакво споразумение, в резултат на което ще ни остане ресурс, бихме могли да предприемем действия в тази насока. Ще преговаряме с кредиторите, когато е готова оздравителната програма и получим нотификацията от Брюксел, за одобряване на държавната помощ за превозвача. Тогава вече ще имаме точен разчет с какво разполагаме", каза още зам.-министърът.


Виж коментарите (0)

Още по темата (262):
23.04.2024 Гнусно! Показаха в каква мизерия пътуват хората във влака Варна-Аспарухово
17.04.2024 БДЖ вдига цените на билетите с 20%, но ще се подобри ли пътуването ни?
16.04.2024 Скорост от 160 км/ч и хигиена: Какво още обещават от БДЖ?
15.04.2024 Получихме две оферти за доствка на 35 електрически мотрисни влака
15.04.2024 БДЖ: Вдигаме драстично цените на билетите заради разходите ни, ето откога
08.04.2024 Важна промяна в движението на влаковете по направление Варна – София и
обратно
Още новини от Национални новини:
Делян Добрев: Всеки път, когато са ме викали в кабинета на Пеевск...
Meteo Balkans: Идват нови валежи. Има риск от наводнения, това мо...
От кои вируси трябва да се пазим тази пролет
Рибарите по морето са много притеснени
Д-р Аспарух Илиев от Берн: Спрете с целуването на бебето и струпв...
Студентски стол в голям наш град стана хит: Предлага салата за 1,...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).