Премахват равния прием в елитните гимназии

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (13)
10:10 / 01.04.2011
4681
Всички елитни гимназии ще станат девически след революционната промяна, подготвяна от просветното министерство в тазгодишния план-прием след 7-и клас. Това стана ясно вчера по време на посещението на просветния министър Сергей Игнатов в Стара Загора. МОМН иска да премахне досега действащите квоти за прием между момичета и момчета в съотношение 50 на 50.

На практика това означава, че в най-желаните гимназии ще преобладават момичетата, коментираха експерти. Във възрастта до 14 години те се развиват много по-бързо и винаги постигат по-високи резултати от момчетата на приемните изпити.

"Това означава, че класирането ще се извършва по бал и ще имаме по 3-4 момчета в клас", прогнозира директорът на старозагорска езикова гимназия.

Министър Игнатов обаче настоява, че разделението на квоти за момичета и момчета си е чиста полова дискриминация.

"Няма опасност елитните гимназии да се превърнат в девически, животът винаги е по-мъдър от нас", аргументира се министърът.

Междувременно директори от цялата страна предложиха през четири години преподавателите в училищата да бъдат атестирани. Качеството на тяхната работа да бъде под контрола на обществен съвет. За това настояват от Съюза на работодателите в образователната система в рамките на еднодневна конференция в Пловдив. Директорите на училища от страната обсъдиха новата концепция по проектозакона за предучилищното и училищното образование.

Източник: Монитор


Виж коментарите (13)
Още новини от Национални новини:
по предложение на Венцислав Мутафчийски, в църковния календар се ...
Старша сестра Райкова: Липсата на медицински сестри у нас е пробл...
Вицепрезидентът награди Българското неделно училище "Св. св. Кири...
По-високи цени на краставиците, сиренето и пилешкото
Млада българска поетеса получи голямо международно признание 
Как да изчислим колко дни работим само, за да си платим данъците


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).