Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Премиерът Донев: Шенген остава основен приоритет на България
Автор: Алена Соколчева 19:27 / 23.01.2023Коментари (0)791
© ФОКУС
Министър-председателят Гълъб Донев проведе среща с федералния канцлер на Република Австрия Карл Нехамер, а събитието се проведе в сградата на Министерски съвет, предаде репортер на Агенция “Фокус".

“За мен е удоволствие да ви приветствам след този интезивен ден в работа по оградата на границата. За България остава основен приоритет присъединяването към Шенгенското пространство." Това заяви премиерът Донев на брифинг пред журналисти.

Той продължи, че приемът ни в Шенген ще бъде важен тласък за отношенията между България, Австрия и ЕС. “Наш общ интересен е да работим за укрепване на сигурността на Шенген, а членството ни ще осигури по-силно икономическо сътрудничество", бе категоричен министър-председателят ни.

Донев приветства и съгласуването на плана за действие, който ще допринесе за намаляване на нелегалната миграция в ЕС и ще укрепи сътрудничеството между двете страни.

“България разглежда Република Австрия като традиционен икономически партньор и приема народа като приятелски и близък. Уверен съм, че посещението ще укрепне нашето сътрудничество", заключи премиерът.

“Благодаря за гостоприемството. България и Австрия са близки страни с дълбоко приятелство." Това каза от своя страна австрийският канцлер. Той подчерта, че много предприятия са силно икономически представени в страната ни. “България е много интересна дестинация за австрийските фирми", допълни той.  

Относно отказът на Австрия държавата ни да стане част от Шенгенстчкото пространство, Нехамер заяви, че за това решение играе роля системният проблем с защитата по границата ни. По думите му трябва тези граници да бъдат надеждно защитени. Имаме проблем с нелегалната миграция, като Австрия е получила над 100 хиляди молби за убежище. “Това означава че тези мигранти са минали през други държави. Имаме проблем, който може да бъде решен с общи усилия. Австрия винаги е казвала, че никога няма да остави България и Румъния по пътя за присъединяването им към Шенген. Ние си даваме сметка, че костват много усилия за защита на границата", допълни австрийският канцлер. 

Той сподели, че са разговаряли и с президента Радев и с премиера Донев, че са нужни 2 млрд. евро за техническо оборудване на границата, за да бъде надеждна защита на външната граница на ЕС. 

Австрийският канцлер добави, че най-важното е Европейската комисията да реши този проблем, като са предложени 5 ориентировъчни точки за вземане мерки.

“България изпълнява сериозно задълженията си. По думите на Нехамер Австрия се намира в центъра на ЕС и страната трябва носи най -тежката отговорност за бежанците. “Ще намерим заедно решение. Ние сме партньори затова, за да говорим открито за проблемите си и да намираме решения", завърши канцлерът на Австрия.




Още по темата: общо новини по темата: 490
27.03.2024 »
27.03.2024 »
26.03.2024 »
22.03.2024 »
21.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/82 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: