Премиерът: Необходим е разум, а не емоции в преговорите между България и Република Северна Македония

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
10:49 / 16.03.2021
1309
"Всички противоречия между България и Република Северна Македония трябва да бъдат изгладени. Следващите поколения няма да ни простят, че сме пропуснали тази голяма възможност“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на среща с министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи.

Премиерът Борисов бе категоричен, че РСМ и Албания не могат да бъдат бавени по пътя им към ЕС, затова противоречията между България и Република Северна Македония трябва да бъдат преодолени. "Така че и вие, и ние трябва да се готвим за преговори на разума, не на емоциите, за да може нашите съседи да са в Европейския съюз. Геостратегическата цел на България е тази, въпросът е да намерим политическа воля и ние, и вие“, обърна се премиерът Борисов към Буяр Османи.

Министър-председателят посочи, че двете страни трябва да вървят по пътя на дипломацията и разбирателство. "Героите, които са загинали за свободата, не могат да са темата, която ни разделя. Защото тяхната съкровена мечта е била да бъдем заедно и затова са си дали живота. Така че те трябва да са мост на приятелство, а не на разделение“, акцентира Борисов.

По време на срещата премиерът Борисов потвърди принципната ни подкрепа за европейската интеграция на нашата югозападна съседка, при изпълнение на съответните условия. Министър-председателят Бойко Борисов изтъкна необходимостта от изпълнение на всички поети ангажименти от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, подписан през 2017 г.

По време на срещата на Борисов с Османи бяха обсъдени и двустранните отношения, европейската перспектива на Република Северна Македония и предизвикателствата, породени от пандемията от Ковид-19.

Премиерът Бойко Борисов изпрати специални поздрави на министър-председателя Зоран Заев и на президента Стево Пендаровски.

Виж коментарите (2)

Още по темата (857):
27.04.2024 Любомир Кючуков: ВМРО-ДПМНЕ ще бъдат в своеобразно менгеме, ако в РСМ се стигне до тяхно управление
20.03.2024 Македонски полицаи пребиха българин
06.03.2024 МнВР: Политици в СРМ отново разпространяват неверни твърдения за България
06.01.2024 Костадин Филипов: Вписването на българите в Конституцията на РСМ се оказа тежък политически провал
13.12.2023 От граждани на РС Македония идват най-много молби за получаване на българско гражданство
14.11.2023 Проф. Трендафил Митев: Мотивирани документи ще бъдат изпратени до Брюксел и САЩ по случая с Любчо Георгиевски
Още новини от Национални новини:
Масови проверки на КЗП за ПОС терминали!
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
Свалянето на Росен Желязков от новата сглобка ПП-ДБ, БСП, "Възраж...
МЕ: България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантира...
Нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май, ето каква е с...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).