Премиерът Петков: Хората, които имат досиета към бившата ДС няма да бъдат назначени в МВнР

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
14:51 / 22.12.2021
1280
"Хората, които имат досиета към бившата Държавна сигурност няма да бъдат назначени в Министерството на външните работи", съобщи премиерът Кирил Петков

Припомняме, че по-рано изтече информация, че в екипа на външния министър Теодора Ганчовска, която е от квотата на ИТН, има кадри на ДС. Сред тях е и бившият шеф на ДАНС Петко Сертов.

"Тези хора няма да бъдат назначени или ако това вече е станало, те ще бъдат освободени", категоричен бе министър-председателят. Той разкри, че въпросните предложения са били направени лично от министър Генчовска.

"Всеки министър има право да предлага своя екип но после ние в коалиционния формат обсъждаме заедно и решаваме дали тези назначения съвпадат с нашите изисквания", обясни още Петков.

"Теодора Ганчовска беше много конструктивна когато разбрахме тези данни и каза, че ще бъде проактивна да освободи лицата. Хората се назначават на база някаква експертиза, после се появява допълнителна информация и се взема крайно решение. Но, в този случай няма да има компромиси", допълни премиерът.

Кирил Петков коментира и изказването на военния министър Стефан Янев, че "няма нужда войски на НАТО да бъдат разполагани в България". По думите му става въпрос за лично мнение, което не е формална позиция на правителството.

"Темата не е разисквана в правителството или пък с нашите партньори. Ние сме и ще бъде активен член на ЕС и НАТО и този тип решения ще бъдат координирани в тази ни роля. Вярваме, че продължаването на политиката на НАТО и ЕС в областта на източната ни граница минава през  максимално използване на дипломатичен пъти и мирни средства. Това е българският интерес - да нямаме в съседство военно положение", каза премиерът.

"Този тип решения не може да се взимат на база на лично мнение, трябва да има експертни анализи, да видим плюсовете и минусите. Но, колкото по-малко е фокуса върху военния потенциал и повече върху дипломатическия потенциал е по-добре за България", заяви Петков попитан за личното му мнение по темата.

Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Делян Добрев: Не знам какво значи "фишек на ДАНС" - хората твърдя...
Ексклузивно: Парламентът вкарва извънредна точка в програмата си ...
Бебе на три месеца се зарази с коклюш в Търновско
Затворът край Дупница, в който няма да има решетки, ще приеме пър...
Цената на природния газ през май: КЕВР очаква понижение с около 5...
Увеличиха заплатите на тези служители


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).