Премиерът Петков: Правителството твърдо застава зад свободата на медиите

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
20:06 / 12.04.2022
613
Правителството твърдо застава зад свободата на медиите, защото всеки друг избор на поведение спрямо тях означава връщане към лоши, стари практики. Това заяви министър-председателят Кирил Петков по време на срещата си с президента на "Радио Свободна Европа/Радио Свобода“ Джейми Флай.

В този контекст премиерът посочи, че приоритет за правителството е медиите да изпълняват своята мисия независимо и спрямо стандартите на професията.

"Подобряване на правната рамка относно източниците на финансиране, борбата с езика на омразата и прозрачността на собствеността на българските медии са от ключово значение за независимостта им", бе категоричен Кирил Петков. В тази връзка премиерът посочи, че с негова заповед от утре започва работа междуведомствена работна група относно изпълнението на препоръките на Европейската комисия за защитата на медиите и плурализма. С тази цел ще се обсъждат например обучения на служители на МВР за работа със сигнали, подадени от журналисти. Във фокуса на работната група ще бъде темата и за оптимизация на дейността на институции по отношение на защитата на журналистите, медийната собственост и финансиране им.

В хода на разговора министър-председателят Кирил Петков и президентът на "Радио Свободна Европа/Радио Свобода“ Джейми Флай обсъдиха предизвикателствата, пред които България и Европа се изправят заради войната в Украйна, хибридните атаки, фалшивите новини и дори фалшивите събития.

Джейми Флай отбеляза пред премиера, че "Свободна Европа“ ще разшири дейността си в България като ще разчита на журналисти от страната. Президентът на "Радио Свободна Европа/Радио Свобода“ посочи още, че  в последните месеци от медията наблюдават изключително силна активизация на т.нар. интернет тролове и фалшиви новини в България по две основни теми: войната в Украйна и действията на правителството.

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Огромна тапа на АМ "Тракия" в посока София, колите се движат изкл...
Шофьор пресметна: 50 километра за близо 2 часа!
Даниел Митов във Варна: Експериментите и "сглобките" трябва да пр...
Борисов честити Деня на храбростта
Прокурор се застъпи по дело срещу врачка, ето какво последва
Българи и гърци въртят чевермета до 65 минерални извора, музиката...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).