Премиерът иска България също да може да връща бежанци

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
09:51 / 12.03.2016
2867
С писмо на премиера Бойко Борисов до европейските лидери България постави исканията си, свързани с подготвяното споразумение на Европейския съюз с Турция за намаляване на мигрантския поток, което трябва да бъде постигнато след седмица в Брюксел.

София обвързва подкрепа за споразумението с възможност мигранти да могат да бъдат връщани и от България, предаде БНТ. Такава ще е позицията на България на срещата на върха следващата седмица.

В писмото Борисов припомня, че не всички външни граници на Европейския съюз са шенгенски и че на европейска подкрепа трябва да разчитат всички гранични държави, а не някои да са принудени сами да търсят решения. Проектът за споразумение с Турция, изненадващо предложен този понеделник, предизвика несъгласието на някои държави.

България иска Европейският съюз да не се концентрира само върху мигрантския път от Турция към Гърция, а условието за реадмисия да важи и за сухопътната и морската турско-българска граница. Ако остане сегашното предложение - реадмисия само от гръцките острови - има опасност от възникването на нови мигрантски маршрути. 

България настоява и либерализирането на визите за турски граждани да стане само след влизането в сила на двустранните протоколи за прилагането на споразумението за реадмисия и се постигне осезаемо прилагане, т.е. когато се види, че Турция изпълнява ангажимента за реадмисия.

София иска помощ и ресурси да получават всички засегнати от мигрантската криза страни, за да може да се гарантират ефективните реадмисия и връщане на мигранти.  На 17 и 18 март на редовен съвет европейските лидери трябва да постигнат окончателно споразумение с Анкара за условията, при които Турция ще приема обратно мигранти, влезли в Европейския съюз незаконно от нейна територия.

Очакваше се това да стане до миналия понеделник, но изненадващи искания на Турция объркаха плановете.

Виж коментарите (3)

Още по темата (832):
24.11.2022 Безпрецедентен миграционен натиск! Все повече чужденци сред
каналджиите!
02.11.2022 Чужденци откриха в каналджийството доходоносен бизнес
18.10.2022 Голям проблем! Трупове на бежанци стоят с месеци в бургаската болница
11.10.2022 Бургаският съд отчита увеличение на делата за трафик на мигранти
26.09.2022 Синът на Софи Маринова загази сериозно
20.09.2022 Разбиха престъпна група за каналджийство
Още новини от Национални новини:
Има ли причина да се притесняваме за цените на горивата по празни...
Проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
Дезинформация: Кой лъже за ваксините срещу коклюш?
Банкери предупредиха: Лихвите по депозитите ще се вдигнат!
Бойко Борисов: Всеки документ се пращаше на Лена да провери дали ...
Делян Добрев: Всеки път, когато са ме викали в кабинета на Пеевск...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).