Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Премиерът се обърна с молба към народа
Автор: Екип Varna24.bg 19:40 / 19.12.2021Коментари (13)2522
© btv
Това беше първата седмица от управлението. Действаме конструктивно. Не ни хареса изненадата, че КЕВР поиска токът да поскъпне. До тук се радвам за нещата, които се случиха, но е важно какво ще направим с тези нови проблеми. Това заяви премиерът Кирил Петков в "120 минути" по bTV. 

"Мораториумът беше сложен. Винаги е било най-лесно да се качат цените и всички по веригата да са доволни, а ние искаме крайният потребител също да е доволен.

При всички случаи на нас ни трябваше време за този анализ. Това, че ГЕРБ го внесоха и то с грешна дата, за да си направят игричка, не беше най-добрата първа крачка, но вече имаме анализ какво се случва с доставчиците на газ, азерския газ, от къде идва и т.н. Трябват ни 10-15 дни. КЕВР е независим орган, но има мандати, които са изтекли и се надявам парламентът да напълни тези места с качествени хора", каза той.  

"Не соча с пръст, но казвам, че не е нормално точно в деня, когато се заклехме, да се вдигнат цените", обясни Петков. 

"КЕВР като орган, може да направи пълни инспекции на всички по веригата, за да види дали всичко е обновено и разходите им са същите. КЕВР трябва да има истински регулиращи правомощия. Надявам се да се сложат 20-30-40 одитора и те да си вършат работата", допълни премиерът. 

"Вчера и днес министърът на енергетиката и на финансите работеха доста усилено. Стояхме до късно в Министерски съвет. Това, което излиза като хубав модел, е подпомагане на бизнеса, но в рамки.

Ако има договор за по-ниски цени, той да не бъде субсидиран. Ако е между под и таван на цените, където попадат повечето, да има дотация от някакъв процент. Накрая слагаме таван, за да има таван на харчовете от общия бюджет в страната", обясни министър-председателят. 

"Дискутирахме възможно ли е и как е възможно да изкупим целия газ, който сме заявили. Ако успеем да го направим, дупката за менажиране ще е различна. Вчера извикахме изпълнителния директор на "Булгаргаз". Тази седмица ще говорим с азерските партньори, а г-н Мицотакис каца утре. Говорим за разлика от 50-60%. И вчера, и днес работим, за да видим как можем да дадем адекватни цени на хората", обясни премиерът.  

Петков изтъкна, че най-голямата възможност сега е да се огледат всички договори.

"Ние в момента купуваме едва 30% от договорената газ, която можем да купим. Гръцката връзка не е готова още, но има потенциална възможност тази точка да бъде изместена и да вкараме по-евтин газ. Това се иска от нас, а не само да приемаме някакви неща и да се плаща по-скъп газ", каза той. 

"Инфлацията има два компонента - за европейската не можем да направим нищо. Когато паричната маса се увеличи в икономиката и се напечатат пари, тази инфлация, в която се напечатаха милиони в Европа и Северна Америка, няма как да не се вдигне инфлацията. 

Повишавайки пенсиите, всеки лев отива директно в икономиката. Тези хора са на прага на бедността и всеки лев там се изхарчва. Помощите за бизнеса са допълнителни плащания, които също се харчат бързо, защото хората нямат избор", допълни Петков. 

"Искаме много силна антикорупционна агенция, която да се случи в следващите няколко седмици. Когато дадем други правомощия на КПКОНПИ и друга възможност за разследване и те могат да обжалват, ако прокуратурата не повдигне обвинение. В Брюксел са се уморили да слушат номинални глупости. Ако прокурор е избрал да не повдига обвинение, КПКОНПИ може да обжалва", обясни той.

"Следващата ковид вълна се очаква към 20 януари. Моля хората - ваксинирайте се", призова министър-председателят.




Още по темата: общо новини по темата: 14895
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 21.12.2021 г.
0
 
 
КИРО ти срам нямаш ли бе ТЪПАКО , да нарушиш КОНСТИТУЦИЯТА и да продължаваш да лъжеш народа е висша форма на НАГЛОСТ , хващай самолета за Канада с еднопосочен билет и не се връщай
Aнонимен
на 20.12.2021 г.
0
 
 
Защо не казвате колко са Починали от Ваксините- Експериментална Течност и Защо забраняват? Аутопсията на Covid Починали
0
 
 
Как не ни върви на министър председатели, може и да пропусна, но Костов приличаше на африканец, Симеон Царя на ходеща мумия, Станишев на колега на Евгени Минчев, Борисов на гавазин или чобанин. Тоя прилича пък на анимационен герой, и всичко на наш гръб. А за инфлацията, да има я, но когато има много по-голяма парична маса, а липса или много малко продукти за купуване. Тоя наистина си мисли, че масата (цялата) прави салата домати с колчетата заедно :-))))
+1
 
 
Общо взето смятам да се ваксинирам трети път, а изглежда ,че такива ваксинации ще са ежегодно поне веднъж...и преди съм се имунизирал срещу грип почти всяка година и смятам ,че помага. Ся наясно съм с крайните антиваксърски настроения на някои прости хора. Иначе да се нслива с ракия ,да пуши цигари , да шмърка фалшиви наркотици по кенефите на чалгаджийниците е супер и не вреди....ама ваксината ..бил Гейтс ,сорос, и гейовете от евро парламента ще го следят по чипа. Прости хора ,кво да ги прайш!
0
 
 
В Харвард явно ги учат на риторика и локуми. Нищо съществено. Върти в един кръг безмислици и цялата му мисъл е тюрлюгювеч.Тотално неграмотен за политика. КЕВР е длъжна да обяви цените поне 15 дни преди 1 януари или 1 юли. Тъй,че кога да ги ПРЕДЛОЖИ ? На втория ден от сформирането Ви на правителството ? Щото ще го приемете по лесно. Цяла година цените на ел.енергията са високи в цяла Европа,на газта също. На българската енергийна борса също. За октомври и ноември бизнеса се подпомага с по 100лв.на мегават/час и тоя капут го били изненадали. А какво очакваш,да обявят по ниски цени понеже си станал премиер !?
+4
 
 
Той каза че за да няма повече локдауни ,затваряния трябва да се ваксинираме всички! Ако бях на място на Светльо Иванов щях да му задам следният въпрос . Защо В държави с около 80% ваксинирани ,че и мякой са с трета и четвърта доза в момента се налага пълен локдаун и заболелите са повече от преди ваксинацията? И със сигурност щях са си загубя работата!
-1
 
 
Поредните празни приказки без НИКАКВА конкретика! И новата КПКОНПИ дали ще разследва министърът ти дамаджанко-Рашко с придобивката му за 1 година на 19 имота??? За една година бре!!!
0
 
 
Биийй си от всички нови ваксини по една и изчезвай!!!
0
 
 
Какво им се молиш, простия българин разбира само от сопата. Като му дойде ковида до главата, друга песен ще пее, ама ще е късно. Хич не се занимавайте да ги молите, ще си страдат от идиотщината.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: