Премина успешно първата ротация на българския контингент в Босна и Херцеговина

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:32 / 02.09.2022
887
Успешно премина първата ротация на контингента от Въоръжените сили на Република България от състава на междинния регионален резерв в операцията на Европейския съюз (ЕС) в Босна и Херцеговина "АЛТЕА“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната (МО). Оттам отбелязват, че ротацията е извършена в периода 23 август - 1 септември 2022 г., под ръководството и контрола на комисия от Съвместното командване на силите.

Тържествената церемония по предаване на отговорностите между военнослужещите от двата контингента се проведе в база Бутмир, Сараево. Досегашният помощник национален командир и командир на националния поддържащ елемент подполковник Георги Георгиев предаде българския флаг на новия командир - подполковник Калоян Стоянов, информират още от МО. На церемонията са присъствали националният командир на българския контингент полковник Красимир Ценов и командирът на многонационалния батальон, в състава на който е българското формирование подполковник Лукас Ламач.

Новият контингент е в състав до 110 души и ще продължи да изпълнява задачи по патрулиране, защита на силите и действия на формированията за бързо реагиране, посочват още от МО. Контингентът, участвал до момента успешно се завърна на родна земя тази нощ, 2 септември. Предстои военнослужещите да преминат медицински прегледи, уточняват също от министерството. 

От военното министерство съобщават, че на 5 септември, понеделник, от 10:00 ч в Шумен на площад "Освобождение“ ще се проведе тържественият ритуал по официалното посрещане на формированието от въоръжените сили, взело участие във военната операция на ЕС в Босна и Херцеговина "АЛТЕА". Съставът на контингента е до 110 военнослужещи. Основаната част беше сформирана от 29-и механизиран батальон – Шумен от състава на Единния център за начална подготовка – Плевен и беше попълнен с военнослужещи от 61-ва механизирана бригада – Карлово и 110-и логистичен полк – Пловдив, посочват от ведомството. 

Механизираната рота застъпи в дежурство на 1 юли 2021 г. Основните задачи, които изпълняваха военнослужещите, бяха механизирани и пеши патрули, защита на силите (охрана на базата) и действия на формированията за бързо реагиране. Национален командир е полковник Иван Иванов от Дирекция "Логистика“ към Щаба на отбраната, уточняват още от министерство.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Масови проверки на КЗП за ПОС терминали!
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
Свалянето на Росен Желязков от новата сглобка ПП-ДБ, БСП, "Възраж...
МЕ: България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантира...
Нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май, ето каква е с...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).