Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Премина успешно първата ротация на българския контингент в Босна и Херцеговина
Автор: Екип Varna24.bg 15:32 / 02.09.2022Коментари (0)871
©
Успешно премина първата ротация на контингента от Въоръжените сили на Република България от състава на междинния регионален резерв в операцията на Европейския съюз (ЕС) в Босна и Херцеговина "АЛТЕА“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната (МО). Оттам отбелязват, че ротацията е извършена в периода 23 август - 1 септември 2022 г., под ръководството и контрола на комисия от Съвместното командване на силите.

Тържествената церемония по предаване на отговорностите между военнослужещите от двата контингента се проведе в база Бутмир, Сараево. Досегашният помощник национален командир и командир на националния поддържащ елемент подполковник Георги Георгиев предаде българския флаг на новия командир - подполковник Калоян Стоянов, информират още от МО. На церемонията са присъствали националният командир на българския контингент полковник Красимир Ценов и командирът на многонационалния батальон, в състава на който е българското формирование подполковник Лукас Ламач.

Новият контингент е в състав до 110 души и ще продължи да изпълнява задачи по патрулиране, защита на силите и действия на формированията за бързо реагиране, посочват още от МО. Контингентът, участвал до момента успешно се завърна на родна земя тази нощ, 2 септември. Предстои военнослужещите да преминат медицински прегледи, уточняват също от министерството. 

От военното министерство съобщават, че на 5 септември, понеделник, от 10:00 ч в Шумен на площад "Освобождение“ ще се проведе тържественият ритуал по официалното посрещане на формированието от въоръжените сили, взело участие във военната операция на ЕС в Босна и Херцеговина "АЛТЕА". Съставът на контингента е до 110 военнослужещи. Основаната част беше сформирана от 29-и механизиран батальон – Шумен от състава на Единния център за начална подготовка – Плевен и беше попълнен с военнослужещи от 61-ва механизирана бригада – Карлово и 110-и логистичен полк – Пловдив, посочват от ведомството. 

Механизираната рота застъпи в дежурство на 1 юли 2021 г. Основните задачи, които изпълняваха военнослужещите, бяха механизирани и пеши патрули, защита на силите (охрана на базата) и действия на формированията за бързо реагиране. Национален командир е полковник Иван Иванов от Дирекция "Логистика“ към Щаба на отбраната, уточняват още от министерство.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: