Преподавател: Държавата трябва да има проактивна позиция за мигрантите

Автор: Йоланда Пелова
Коментари (0)
20:40 / 12.03.2024
1309
Отдавна трябваше България да направлява пътя на мигрантите, а не в момента да се сблъскват различни мнения и част от населението да остава с впечатление, че решения се вземат някъде на тъмно, че никой не им казва какво се случва. И всъщност, това е и един от основните проблеми - липсва комуникация между държавата и населението. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" главен асистент д-р Атанас Димитров от Катедра “Национална и регионална сигурност" в УНСС

Той подчерта, че само преди 2 години с негов колега от Катедрата са направили изследване в Харманли сред местното население: "Там хората се учудиха, че някой е дошъл най-накрая да ги попита какво им е мнението. Те се чувстват изключени. Самите хора казаха, че не са против мигрантите. Когато няма ясна информация от държавата, няма ясен контролиран поток на информация, това, което може да излезе от някой работещ в центъра, от някой, който чул нещо, ще си играем на развален телефон. Може да се получи всякакво изкривяване на информацията, което да доведе последствия, посредством социални мрежи, разбира се, до префасониране на проблема. Не казвам, че няма напрежение на местно ниво особено, но липсва държавата. Държавата е основен участник в тези процеси и трябва да има проактивна позиция, а не пасивна или реактивна, както често се случва".

По думите на Атанас Димитров има доста решения на тези въпроси, които все още стоят пред България: "Все още не е късно да поемем по някои от тези пътища с идеята, че ще търсим стратегическо разрешаване на проблема, което ще отнеме време.

Виж коментарите (0)

Още по темата (444):
09.05.2024 Антон Златанов: Между 4 и 5 пъти е по-нисък броят на задържаните мигранти, "Гранична полиция" е все по-ефективна
09.05.2024 Гранична полиция ще бори мигранския натиск с 40 нови джипа
25.04.2024 Задържаха бус с 12 мигранти на входа на София, сред тях жени и деца, шофьорът е избягал
19.04.2024 Тихомир Безлов: "Каналджиите" правят пари за "мрежи", участващи в държавни институции
18.04.2024 Елена Йончева: Спечелихме тази битка в Европейския парламент
14.04.2024 Новаков: България трябва да плаща, ако откажем да приемем мигранти
Още новини от Национални новини:
Читател на Plovdiv24.bg: На магистрала "Тракия" е много опасно в ...
МВР съобщи за затруднения при тази услуга
Сузанита за Кристиан: Обичаше високите скорости, но винаги е бил ...
Бойко Борисов: Сега всички отвън разбират каква огромна грешка са...
Борисов за АЕЦ "Козлодуй": Няма да ви стигнат нито работниците, н...
Борисов с реакция след покушението над словашкия премиер Роберт Ф...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).