Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Преводачът на Георги Господинов: "Това е гавра с нас"
Автор: Екип Varna24.bg 21:36 / 02.09.2023Коментари (11)690
© Euronews
След литературния триумф на Георги Господинов и Анджела Родел тази година държавата няма да спонсорира издаване на български книги на английски език. Според условията на новата програма за преводи към Национален фонд култура, могат да участват държави единствено от Европейския съюз.

Всички англоговорящи издатели са в Англия и в САЩ, тази програма е гавра с нас преводачите, които работим усилено да разпространим българската култура в света.

На 18 август фонд "Култура“ обяви програмата за преводи, а редица български писатели и преводачи реагираха остро на условията, както и сумата отредена за преводи. Средствата възлизат на 75 хил. лева, като през миналата година за същия конкурс се отпускат 4 пъти повече пари и се издават 24 книги зад граница.

А читателите зад граница са жадни за българска литература, споделя Анджела Родел в ефира на Euronews Bulgaria.

В Хърватия българска литература се издава от 2005г. насам. Ксения Банович превежда български автори на хърватски език и казва, че България предизвиква интерес там чрез литература си.

Спрямо условията на конкурса за преводи български книги няма да получат спонсориране дори да бъдат издадени и в съседна Сърбия.

От името на организацията ПЕН – България Стоядинович адресира декларация до министерството на културата, но отговор до сега не е получила, а в момента има действаща петиция.

Макар да е насочена и към чуждестранни участници процедурата изисква български език.

На въпрос на Euronews България към фонд "Култура“ защо само държави от ЕС могат да участват в конкурса, от фонда отговориха, че това е изискване на Закона за закрила и развитие на културата, а в това издание на програмата са допустими и български културни организации. Като в тези случаи организацията трябва да предостави доказателство за партньорство с чуждестранно издателство, което ще разпространява превода. От фонда изясняват, че средствата са малко, тъй като общият бюджет по програмите през 2022 г. е 39 млн. лв., предвидената за Националния фонд "Култура“ субсидия от държавния бюджет за 2023 г. е едва 8,4 млн. лева.

Кандидатстването в конкурса е отворено до 21 септември, а писателите и преводачите се надяват дотогава да има промени.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 05.09.2023 г.
0
 
 
Абе стига с тоя малоумник! Писнах те ни! Не ни е интересен.. Превеждайте си го и го пращайте на дебелите в ЕС да четат! Подарявайте го в ЕПАРРАМЕНТА..да си бършат носовете
0
 
 
Ейй къде се събраха толкова комуняги.Или е един с много постове.
Aнонимен
на 04.09.2023 г.
+1
 
 
Този сега ще го натикат в учебните програми по литература в гимназиалните класове. Ще ,,дообогатят "представите на учениците за безвкусицата, за бездарието, за профанизацията, за извратеността на съвременните български драскачи. Да му мислят учителите как ще си смучат от пръстите критерии, за да утвърждават ,,достойнствата" му.
Aнонимен
на 04.09.2023 г.
+1
 
 
Я не се подигравайте с нас, българските читатели на български автори в България !Този не е никакъв творец на литературни произведения. Този се я продал на соросоидните разсипници и дяла психоподобни фантасмагории.Само болни мозъци могат да родят такива ,,шедьоври" и само болни мозъци могат да я четат, превеждат и рекламират. А ролята на американката дали има нормален човек, който да не я знае. Те, американците, посолствоТО им ни урравляват чрез ей такива господиновци .
Aнонимен
на 04.09.2023 г.
+1
 
 
Ако интересът към съвременната българска литература в чужбина нараства толкова много, както ни убеждава преводачката на Георги Господинов, то не е ли логично и нормално преводачите от български в тези страни да ги превеждат, или ако нямат такива да наемат български преводачи да превеждат на съответния език? Литературата е продукт, който се продава и ако има интерес в чужбина да си платят и на преводачите, на издателите и разпространителите. А на разпространителите ще им платят читателите и библиотеките. Така че да не плаче толкова.
Aнонимен
на 03.09.2023 г.
+1
 
 
Тоя е абсолютен боклук.
Aнонимен
на 03.09.2023 г.
+1
 
 
Добър писател си, ако си политически нагаждач като Г. ГОСПОДИНОВ!!! Роден 1968г. И той помнел издевателствата на комунизма, бил репресиран и помнел когато режели дългите коси и късите поли!!!??? Е то бива слагачество и нагаждане ( това го каза той в едно интервю) ЧЕ НЕ му остана достойнство и писателски талант!!!
Aнонимен
на 03.09.2023 г.
+1
 
 
Най-измисленият автора на най-скучната книга в света
Aнонимен
на 03.09.2023 г.
+1
 
 
Тоя национален герой ли ще го правите! Като българин не жел ая да чета БГ литература след 90-та! Видите ли, те са се бо рили срещу комарите, а преди това са се снишавали!
+1
 
 
С какво е интересна българската Държава на Света! - С нищо! Една поробена от олигарсите си старана, чрез разбойническите Политически партии! Онова от което се интересува света е интелекта и високата култура на себеподобните! А не политическия Боклук на България!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Расте броят на случаите на маймунска шарка в Европа
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
50-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: