Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
През 2022 г. българите в чужбина ще кандидатстват в наши университети по друг ред
Автор: Пламена Николова 12:20 / 08.10.2021Коментари (0)956
©
Министерството на образованието и науката (МОН) подготвя промени в постановлението за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина. По всяка вероятност една от тях ще бъде свързана с кандидатстването в магистърски програми. Обсъжда се възможността магистратурата да се разглежда като втора степен на висшето образование. Тогава статутът, с който хората с български произход, но с чужд паспорт, са влезли в бакалавърска програма на университет в България, ще се признава и за магистърската степен. След тази промяна без проблем ще могат да продължат висшето си образование в България българите-чужди граждани, придобили право на постоянно пребиваване в нашата страна.

МОН работи по изменения в нормативната база от 15 юли т.г. Предложенията трябва да са готови до 30 ноември т.г. Очаква се новата процедура за кандидатстване на българите от чужбина във висши училища в България да влезе в сила от 2022 г.

През тази година приемът на чужди граждани с български произход се осъществява според действащото правителствено постановление от 1993 г. С промените през 2016 г. в него ясно е записано, че по този ред могат да кандидатстват само българи, които пребивават трайно или постоянно в друга държава. Това изключва възможността от облекченията, предвидени в документа, да се възползват чуждите граждани със статут на постоянно пребиваващи в България.

Ето защо през тази година кандидатите за висше образование с български произход и с право на постоянно пребиваване могат да избират между две възможности – или да кандидатстват като всички останали български граждани, или да се откажат временно от постоянния си статут, да кандидатстват и ако бъдат приети, отново да поискат право на постоянно пребиваване.

През 2021 г. българите от чужбина за първи път кандидатстваха в български висши училища чрез електронна система. Онлайн платформата беше отваряна допълнително няколко пъти, за да се даде възможност на закъснели желаещи да прикачат документи и да бъдат допуснати до кандидатстване. На всяка стъпка от кампанията на кандидат-студентите са изпращани подробни указания и уведомления относно техния статус, като при констатирани несъответствия или липса на документи те са получавали допълнителен срок да ги набавят.  

Кандидат-студентите можеха да правят пробни тестове онлайн, така че да бъдат максимално подготвени при провеждането на същинските изпити.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: