Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
През зимата вирусите ни дебнат отвсякъде, но д-р Щонова каза как да ги борим
Автор: Екип Varna24.bg 13:46 / 15.12.2021Коментари (0)4693
©
В зимния сезон вирусите ни дебнат отвсякъде, а кашлицата е първият симптом на широкия спектър заболявания на дихателните пътища. Тя представлява рефлекторен механизъм на тялото да се очисти от натрупани секрети и отпадни продукти. 

Острата кашлица продължава до 3 седмици, подострата – до 8 седмици, хроничната – над 8 седмици. В никакъв случай обаче не бива да я неглижираме, а да ѝ обърнем сериозно внимание, съветва д-р Неделя Щонова.

Тя е привърженик на природната медицина и споделя своите изпитани рецепти срещу вируси, настинки, кашлица и хрема, които можем да прилагаме в домашни условия. Рецептата с лук е за предпочитане при симптоми на настинка, грип, респираторно инфектиране. Лукът има силно противовирусно, бактерицидно и отхрачващо въздействие, поради което успешно се ползва срещу кашлица. Нужни са: 6 ореха с черупките, 2 глави (по-големи) лук, 10 г мед, 80 г захар, 200 мл вода.

Орехите се мият и киснат няколко часа, разчупват се, без да се отстраняват черупките. Слагаме ги в тенджера. Смиламе на каша лука и го слагаме при орехите. Добавяме захарта и водата и варим 60 минути на слаба степен. Прецеждаме и добавяме меда, бъркаме само да се разтопи. Охлаждаме и наливаме в стъклена бутилка. Дозата е 4 Х 1 с. л., сиропа държим в хладилника, но преди употреба леко го затопляме (не цялото количество, а само еднократната доза).

Друг вариант е сиропът с кола и лукчета. Трябват ви 200 мл кока-кола, 1/2 пакет ментови бонбони. Незадължително: 3-4 листа живовляк, щипка риган, лайка, сладък корен или 2-3 скилидки чесън. Загряваме безалкохолното и пускаме бонбоните да се стопят. В течността слагаме билковите съставки, избрани от нас, и варим 5 минути. Отстраняваме грубите части, филтрираме през марля. Наливаме в бутилка и пазим в хладилник. Доза при кашляне: 3 Х 2 ч. л. за дете, 3 Х 2 с. л. за възрастен.

Традиционно средство при бронхити, възпалителни процеси в гърлото и носоглътката или просто при кашлица е сместа от мед и лимон. Този цяр е ползван още от Авицена и Хипократ, в Средновековието е прилаган при емидемии, а днес е в основата на множество аптечни противопростудни таблетки, пастили и сиропи.

Най-простият начин е да ги направим на чай. Просто сваряваме какъв да е билков чай, добавяме меда и лимона и готово. Въпросът е да пием на малки глътки и да си почиваме, тогава кашлицата ще се излекува по-бързо. Чаят от дафинов лист не само успокоява кашлянето, но и подкрепя имунитета.

Необходими са: 3 сухи листа дафинов лист, 250 мл вода, малък корен джинджифил, лимонов сок, мед. Измивате дафиновия лист и го начупвате. Джинджифила настъргвате или нарязвате на малки кубчета след обелването му. Кипвате и варите 3-5 минути на среден огън. Отстранявате и запарвате 5 минути. Добавяте лимона и мед. Този чай се пие три пъти на ден, максимум 10 дни.



Още по темата: общо новини по темата: 14896
29.03.2024 »
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: