Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Президентът: Ако РСМ претендира, че следи заветите на Гоце Делчев, защо не впише в конституцията си неговите сънародници
Автор: Екип Varna24.bg 21:26 / 04.05.2023Коментари (0)734
© БНТ
Името на Гоце Делчев е символ на свободата и ако днешна Северна Македония претендира, че следва заветите му, защо не впише в конституцията си сънародниците му, за които той жертва живота си? Това каза президентът Румен Радев в речта си по време на зарята-проверка в памет на революционера Гоце Делчев.

"Преди 120 години един от най-доблестните рицари на освободителното ни движение в Македония и Одринска Тракия завинаги обезсмърти името си. Обрекъл живота си на свободата, Гоце Делчев отрано пое по стъпките на Левски и освободителната борба, на която остана верен докрай. Неуморен организатор и всепризнат водач на българи в Македония и Одринска Тракия, Гоце Делчев вдъхновяваше, напътстваше и с личния си пример чертаеше пътя към Освобождението и не само

С безпределната си вяра и всеотдайност на делото той печелеше умовете и сърцата на поробените, които за месеци се преродиха в могъща революционна организация. Житейският път на Гоце Делчев бе кратък, но той разчупи тесногръдието на цяла една епоха и се вля във вечната борба справедливост и равноправие".

Името на Гоце Делчев е символ на свободата, защото е той вярвал непоколебимо, че честта може да обединява хората към дългия път на свободата, заяви президентът.

"Днес всеки, който твърди, че е вложил делото на Гоце Делчев в темелите на държавността си, нека не изтъква броя на портретите и паметниците, а има силите и идеалите на Гоце Делчев. Нека неговото верую намери своето безкомпромисно място в обществения живот и ежедневието на гражданите на Балканите. И ако днешна РСМ претендира, че следа заветите на Гоце Делчев, защо не намира сили да впише в конституцията си неговите сънародници, за чиято свобода той жертва живота си?

Радев изрази надежда, че ще се намерят далновидни политици, които да претворят делото на Гоце Делчев в живот, за да може неговите завети да продължат да ни обединяват.

"Защото идеалите разцъфват само тогава, когато се напояват с истина. Когато над тях грее слънцето на достойнството, на истинските човешки ценности, когато всеки човек може да живее живота си спокойно и невависимо.

Той благодари жителите на Гоце Делчев, че и до днес отстояват делото на революционера.



Още по темата: общо новини по темата: 856
20.03.2024 »
06.03.2024 »
06.01.2024 »
13.12.2023 »
14.11.2023 »
13.11.2023 »
предишна страница [ 1/143 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Закупуване на самолети F-16
Бюджет 2024
Природни стихии
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: