Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Президентът: Изходът от парламентарната криза изисква гражданите да видят, че нуждите им са поставени на първо място
Автор: Екип Varna24.bg 14:52 / 25.10.2022Коментари (0)1162
©
Начинът да се излезе от парламентарната криза, към която върви политическата система, е да се върне доверието на българските граждани в парламентаризма и в парламентарната република. Това ще стане, когато хората видят, че нуждите и очакванията им са поставени на първо място от техните  народни избраници. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти днес след участие в конференцията "Тридесет години от присъединяването на България към Европейската конвенция за правата на човека“, която се провежда под негов патронаж, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

Президентът започва утре консултациите с първата по численост парламентарна група, но няма да бърза с връчването на мандат за правителство, за да могат изчерпателно да бъдат обсъдени кризите пред страната и възможностите за тяхното решаване. "Изцяло от приоритетите и принципите, около които политическите формации ще се обединят за взаимодействие, зависи какъв кабинет ще бъде формиран“, посочи Румен Радев.

прессекретариата на държавния глава.

По думите на държавния глава в момента е важно да бъдат сформирани комисиите в парламента, както и приоритетното разглеждане на бюджета и на законите, които отдавна чакат да бъдат приети, така че да се постигне не само икономическа и социална стабилност, но и  по-голяма сигурност и перспектива за развитието на България. Румен Радев призова да не се допуска разглеждането на бюджета да се превръща в "тържище за предизборно наддаване“, нито да се стига до намаляване на социални плащания, заплати и пенсии или до увеличаване на бюджетния дефицит и задълбаването в дългова спирала. "Парламентът има да свърши много работа“, посочи още президентът и изрази очакване политическите сили  да поемат своята отговорност и да не се стига до грешката на последния парламент, когато въпросът за властта обсеби цялата дейност на Народното събрание.

В отговор на въпрос за възможността за връщане на хартиените бюлетини, предложена от различни партии, Румен Радев подчерта огромната роля на машинното гласуване за премахването на недействителните бюлетини, на сгрешените и поправяни протоколи и ограничаването на корпоративния и купения вот.

Запитан за направените от парламентарно представени партии предложения за предоставяне на военнотехническа помощ на Украйна, държавният глава отново напомни, че подобни решения биха увеличили риска от въвличането на България във войната, която разширява своя пространствен обхват и формите на противопоставяне.

"Вие вярвате ли, че хората, които предлагат подобни решения, някога ще хванат оръжие и изобщо някога ще рискуват живота си за България? Аз не го вярвам и затова призовавам още веднъж към разум и отговорност“, подчерта президентът. Държавният глава посочи също така, че отнемането в момента на въоръжение от Българската армия, ще задълбочи дефицита от способности за дълъг период от време, в което се влошава средата за сигурност не само на север, а и на Балканите.

"Първостепенна задача на българския парламент е най-сетне да попълни некомплекта на Българската армия и най-сетне сериозно да се заемем с нейната модернизация, която буксува от години“, подчерта Румен Радев. Държавният глава отново призова за решения, с които да се мотивират хората в армията и да се обезпечи тяхната пълноценна подготовка, така че да можем да бъдем съвместими с нашите съюзници и да имаме истинска гаранция за националната сигурност.




Още по темата: общо новини по темата: 868
06.06.2023 »
06.06.2023 »
06.06.2023 »
05.06.2023 »
01.06.2023 »
30.05.2023 »
предишна страница [ 1/145 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: