Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Президентът Румен Радев участва в откриването на реставрираната като Културен център "Жул Паскин" синагога във Видин
Автор: Екип Varna24.bg 19:33 / 04.09.2023Коментари (0)755
Президентът Румен Радев участва днес в официалната церемония по откриването на реставрираната като Културен център "Жул Паскин“ синагога във Видин. Събитието е част от Националната програма за отбелязване на 80-годишнината от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война, която е под патронажа на държавния глава.

Културен център "Жул Паскин" официално отвари врати днес в присъствието  на президентската двойка, посланикът на Израел у нас Н.Пр. г-н Йосеф Леви Сфари, министърът на културата Кръстьо Кръстев, Главният равин и десетки представители на държавната и местна власт, на неправителствени организации, представители на еврейската общност в България "Шалом“ много граждани и гости на Видин. Редом до равините в церемонията участваха и видинският владика Даниил и Районният мюфтия Неджати Али, видя репортер на "Фокус“.

Президентът Румен Радев в словото си каза, че " Видин в продължение на десетилетия очакваше този миг, в който денят на великолепната видинска Синагога ще може да заблести отново в автентичния си вид.“

Видинският кмет д-р Цветан Ценков поздрави с добри дошли всички на днешния празник и благодари на всички, взели участие в дълго мечтаната реставрация на близо 130 годишната сграда на Синагогата, която днес е върнала своя блясък на "Белият лебед на Дунав“.

Министърът на културата Кръстьо Кръстев определи историята на 130 - годишната Синагога като превратна, но днес възраждането й от пепелищата е постигнато с усилията на местната общност и институциите. Това показва, че националното ни съединение и помирение са единствената валидна държавна философия.

Главният равин Максим Велчев в своето слово каза, че днес е свещен ден защото празнуваме Синагогата във Видин.

Специално видео обръщение направи и президентът на Израел Ицхак Херцог, който се обърна към участващите в церемонията с думите: “Великолепната Синагога, която е реставрирана и отбелязваме днес ни нашепва от дългото, богато и понякога болезнено минало. Разказва ни за местната еврейска общност във Видин, която процъфтява повече от пет века в този град. Една чудесна  еврейско-българска история. Синагогата днес  е отново вдъхновение, сила и живот, място за свещено поклонение и жив мост към богато минало".

Сградата, където се помещава културния център носещ името на родения във Видин световно известен художник Жул Паскин, е построена през 1894 г. Еврейският храм е бил втория по големина в страната и един от най-красивите и не случайно е бил наричан "Белият лебед на Дунав“. Днес в нея са разположени изложба, разказваща нейната история, експозиция с ценни архивни документи-копия, дарени от Държавна агенция "Архиви", изложени са и запазените три мраморни плочи с имената на загинилите във войните 1912-1913 и 1915-1918 г. 

видински евреи за независимостта на България.

Реконструкцията на 129-годишната сграда на Синагогата се извърши по проект "Реставрация и адаптация на Синагога - Видин в туристически обект "Културен център "Жул Паскин". Проектът се финансира в размер на над 10 млн. лв. по Оперативна програма "Региони в растеж“ 2014 – 2020. На 28 май 2021 г. Бе направена първа копка и стартира реставрацията и адаптацията на видинската синагога. Реализацията на проекта стана възможна, след като през 2017 г. организацията на евреите в България "Шалом“ прехвърли под условия собствеността на сградата на Община Видин.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Двойно убийство в Пловдив!
Ремонти във Варна
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: