Президентът: Тази няма да е последната икономическа криза

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (4)
09:42 / 20.05.2012
1106
"Тази няма да е последната икономическа криза и България трябва отсега да бъде добре подготвена за следващата. Компютърните технологии могат да бъдат нашето спасение тогава." Това заяви президентът Росен Плевнелиев след края на визитата си на Западния бряг на САЩ. Там в продължение на три дни пред американския бизнес той рекламира България като страна, чийто икономически фокус ще се измества все повече в посока на високите технологии.

Той се позова на статистиката на НСИ, според която средната заплата в сектора е 1400 лв., докато тази в земеделието и туризма е под 500 лв. "Браншът на информационните и комуникационни технологии мина почти безпроблемно през кризата и това говори достатъчно", аргументира се президентът, чиято идея е България да се превърне в Силиконовата долина на Източна Европа.

Според Плевнелиев един програмист в САЩ взема по 0 на час, докато същата работа в България струва и това е огромен шанс да накараме големи компании като "Гугъл", "Сиско" и "НР" да изнесат дейност у нас. Президентът вече се срещна с топмениджъри от трите гиганта, пред които представи бъдещия софийски технологичен парк, който ще се намира на 4-и километър. 

"Смятам лично да оглавя обществения съвет за изграждането на парка. Направих си труда и открих, че у нас има поне 100 прохождащи софтуерни компании, за които обаче никой не знае. Те са някъде по апартаменти и гаражи. София Тек Парк ще им даде възможност да изгреят", обяви Плевнелиев.

На борда на правителствения самолет малко преди кацането си в Чикаго за срещата на върха на алианса, която започва днес, той съобщи, че България ще остане в Афганистан и след напускането на НАТО в края на 2014 г. По думите му ще се съобрази с решението на алианса за изтегляне, но ще остане наш редуциран състав, най-вероятно от инструктори, които ще продължат работата си с прохождащите сили за сигурност на страната. Според Плевнелиев членството в НАТО е единственият шанс на България да се защитава в 21-и век. 

"За тази защита обаче трябва да заслужим доверието на партньорите си. Дано не се налага, но ако трябва, ще водим и войни заедно с НАТО", категоричен бе президентът. Той даде за пример и завършилата първа фаза на тестове за оперативност на противоракетния щит на НАТО, който вече предпазва пет европейски страни, включително нашата. "В близост до нас има много страни, които разполагат с балистични ракети, но не са членки на НАТО. Тези страни могат да качат на тези ракети химическо и друго оръжие и затова участието ни в щита е от първостепенна важност", подчерта държавният глава.


Източник: в. "Монитор"

Виж коментарите (4)
Още новини от Национални новини:
До 2026 г. изплащат пенсиите чрез пощите, предлагат да се удължи ...
Почина българският Брад Пит
Експерт за образованието: Големият въпрос, който учениците си зад...
Дете събори пилон за знаме върху друго дете в севлиевското село Д...
Борисов: За мен е срамота да съм на един плакат с Денков
Веселин Вълев: Цари хаос при свободното къмпингуване и регламенти...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).