Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Президентът назначи членовете на ЦИК
Автор: Екип Varna24.bg 13:39 / 20.03.2014Коментари (0)928
© Varna24.bg
Президентът назначи членове на Централната избирателна комисия (ЦИК) при съотношението: 6 от ГЕРБ, 5 от БСП, 1 от ДПС, 1 от "Атака", 1 от НДСВ и 1 от Синята коалиция. Указът на президента съвпадна с предложението на ГЕРБ за разпределение на съотношението на членовете на ЦИК и предизвика недоволство от БСП и ДПС. Според държавния глава, не може да се подменя вотът.

Със 110 гласа "за" депутатите приеха решение, според което Народното събрание предлага на президента на Република България да назначи останалите членове на ЦИК, при спазване на съотношението между парламентарно представените партии и коалиции, както следва: ПП ГЕРБ - 5 членове, Коалиция за България - 5 членове, ДПС - 2 членове, Атака - 1 член, НДСВ - 1 член, Синя коалиция - 1 член.

Повече от четири часа народните представители дебатираха по избора на ръководство на ЦИК.

При назначаване на членовете на ЦИК, държавният глава спази принципа за запазване на съотношението между парламентарно представените партии и коалиции и назначи по един член на ЦИК, номиниран от "Атака" и ДПС, петима, номинирани от Коалиция за България, и шестима, номинирани от ГЕРБ. В съответствие с Изборния кодекс, двама от назначените членове на ЦИК са номинирани от партии и коалиции, които не са представени в НС, но имат представителство в Европейския парламент - един от НДСВ и един от Синята коалиция, се казва в съобщението на прессекретариата на президента.

Решението на президента е в съответствие и с резултатите от проведените избори за Народно събрание през май 2013 година. Българските граждани с гласа си определиха съотношението на политическите партии в Парламента. Недопустимо е с процедурни хватки и математически спекулации да се подменя вотът.

Ръководството на ЦИК не е отделен и обособен държавен орган. Всички членове на ЦИК имат равен глас, ръководството не заседава отделно и не гласува отделно, а гласът им е равен на гласа на всеки друг член.

Изборният кодекс предвижда, че нито една партия или коалиция не трябва да има мнозинство в Комисията. Независимо от това дали членовете се избират или се назначават, във всеки случай трябва съотношението помежду им да е в съответствие с политическото представителство на партиите и коалициите в Народното събрание.

Депутатите избраха Ивилина Алексиева, предложена от Коалиция за България, за председател на ЦИК. Преди това депутатите решиха, че председателят на ЦИК няма да бъде Маргарита Златарева от ГЕРБ, тя остава заместник-председател.

Източник: Агенция "Фокус"




Още по темата: общо новини по темата: 230
15.07.2014 »
24.06.2014 »
05.06.2014 »
04.06.2014 »
04.06.2014 »
02.06.2014 »
предишна страница [ 1/39 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Енергийна криза
Природни стихии
Мигранти и бежанци
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: