Президентът за атентата в Бургас: Ще разплетем този възел и ще намерим извършителите

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
10:02 / 29.08.2012
2452
Държавният глава очаква до 15 септември правителството и компетентните институции да направят обществен отчет за напредъка по разследването на терористичния акт в Бургас.

"България трябва да си направи своите изводи, да действа адекватно, гъвкаво. Затова и аз събрах Консултативния съвет за национална сигурност, затова и се разбрахме, че Министерски съвет ще свърши работа по няколко много важни теми, които бяха не само поставени на КСНС, но ние постигнахме пълен политически консенсус. Абсолютно всички парламентарно представени партии казаха: Да, ние искаме да се реализира националната стратегия за борба с тероризма, ние искаме да се направи нов план за действие" - допълни Росен Плевнелиев.

На 28.08 президентът присъства на възпоменателна церемония в памет на жертвите на атентата, която беше отслужена в Централната софийска синагога.

"Знаем, че този атентат е планиран много добре и той е много труден за разплитане. Има ясен политически ангажимент от всички - независимо дали са български институции, тези на Израел, Америка, Англия и на ЕС - заедно ще разплетем този възел и ще намерим извършителите. Няма да стане бързо, но е важно да има прозрачност на степента на работа и за това се надявам, че до две седмици ще имаме и отчет от правителството - каза още президентът.

"Този атентат показа жестокото лице нa тероризма. Убийството на невинни граждани не може да бъде оправдавано от която и да е кауза. Борбата срещу тероризма е обща кауза на демократичния свят. Само заедно можем да попречим и да гарантираме, че никой няма да изпита загубата на близки по един толкова жесток и несправедлив начин".

На паметната церемония присъства и кметът на София Йорданка Фандъкова, която също постави голям букет бели цветя пред снимките на жертвите. В синагогата бе и вицепремиерът на Израел Моше Яалон, министри, дипломати, представители на еврейската общност и на Главното мюфтийство.

Г-н Яалон заяви, че няма да спрат да търсят виновниците за атентата в Бургас и да си разчистят сметките с тях. По думите му истинската цел на атентаторите е да изолират Израел от света, но това няма да се случи:

"За една секунда обикновената екскурзия се превърна в жесток капан, животи бяха прекъснати, деца останаха сираци, родители загубиха техните най-скъпи близки. С горчиво сърце и насълзени очи ние гледаме към тях, спомняме си добрите моменти, тъжим, но продължаваме с нашите животи. Те това биха искали - да прегърнем останалите членове на фамилията, да ги съпроводим и да насочим нашето лице към бъдещето. Ние няма друг избор освен да живеем, защото сме хора, които обичаме живота и хората".


Виж коментарите (1)

Още по темата (176):
18.07.2023 Румен Радев в Сарафово: Изминаха 11 г. от атентата, но травмата продължава да ни връща към това злокобно събитие
19.03.2023 10 години след атентата в Сарафово: Говори лекар, спасявал оцелели
08.03.2023 Прокуратурата с новини за съучастниците от атентата в "Сарафово"
18.07.2022 10 години от терористичния атентат в Сарафово, на лeтището в Бургас ще се състои възпоменателна церемония
10.05.2021 Делото "Сарафово" тръгва на втора инстанция
21.09.2020 Доживотен затвор без замяна за атентаторите от летището в "Сарафово"
Още новини от Национални новини:
Масови проверки на КЗП за ПОС терминали!
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
Свалянето на Росен Желязков от новата сглобка ПП-ДБ, БСП, "Възраж...
МЕ: България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантира...
Нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май, ето каква е с...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).