Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
При гръмотевична буря: Изключете телефона и не се крийте под дърво!
Автор: Екип Varna24.bg 07:49 / 17.04.2024Коментари (0)2725
© Varna24.bg
Гръмотевичните бури са обичайни за това време на годината. Очаква се да има такива през почивните дни. Тъй като по-лесно поразяват човека на открити места, е добре да сме подготвени и да спазваме основните правила за защита, за да не пострадаме.

Не заставайте под самотни дървета и не се опирайте до техния ствол. Ако все пак това е единственият възможен вариант, то поне дървото трябва да бъде високо повече от 4 метра. В противен случай, дори и да не е опряно тялото до дървото, е възможно гръмотевицата да се отклони и да порази човека поради по-малкото съпротивление и неголямата разлика във височината на двата обекта.

Препоръчително е да се легне на земята до преминаването на гръмотевиците. Ако е възможно, добре е да постелим под себе си платнище, сух пуловер или друга дреха.

Може да се легне в падина, канавка, траншея или ниша, но без да се опираме до стените. Не трябва да сме потопени в река или езеро. Препоръчително е да сме облечени със сухи дрехи, като горната е добре да бъде непромокаема. Бижута или електронни предмети е добре да са отдалечени от хората. Да се избягва контакт с метални предмети, огради и електрически стълбове. Ако има повече хора, не трябва да се събират в група, а да се разпръснат. Не докосвайте земята с ръце. Клекнете и плътно съберете крака в ходилата. Наведете главата си надолу и притиснете колене до гърдите си. Със скръстени ръце обхванете глезените на краката. Ако сте на велосипед, слезте от него. Подходящи места за подслоняване са дълбоките пещери. Застанете най-малко на 3 метра навътре от входа и се старайте да има поне метър свободно пространство от двете ви страни. Ако сте в река, езеро или басейн, незабавно излезте от водата и се отдалечете. Независимо че най-сериозни са пораженията на открито, не бива да сме спокойни и в града

При такава буря е добре да застанем на закрито, но не и на спирките за градски транспорт, добре е да изключим мобилните телефони, да не отваряме чадър заради множеството метални детайли, да застанем далече от електропроводи, антени или влажни стени. Безопасно убежище е автомобилът, докато велосипедите или моторите представляват потенциална опасност, затова трябва да ги оставим легнали и да се отдалечим от тях на разстояние поне 30 м. Когато сме на закрито, е добре да се изключат от контакта всички уреди за бита, да не се стои до прозорците и под касите на вратите, да не се докосват батериите и водопроводните кранове, пише "24 часа". 

Очакват се и валежи. Тази метеорологична обстановка е свързана с ниско атмосферно налягане, което увеличава усещането за болка. Влажността също е причина за засилването на болката. За да се предпазим от негативните влияния, е добре да се движим повече, да се разхождаме. Добре е да увеличим приема на вода, да приемаме по-леки храни, да следваме стриктно назначения прием на медикаменти от лекуващите ни лекари.



Още по темата: общо новини по темата: 361
28.04.2024 »
27.04.2024 »
27.04.2024 »
27.04.2024 »
27.04.2024 »
27.04.2024 »
предишна страница [ 1/61 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: