Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
При спецакция у нас заловиха над половин тон кокаин!
Автор: Екип Varna24.bg 15:56 / 15.05.2020Коментари (0)1033
8 души са задържани, а 1 тон кокаин е иззет при международната операция "TORTA AHOGADA", съобщават от МВР. Операцията се е провела от 31 януари до 14 април на територията на Испания, България, Нидерландия и Колумбия.

Престъпната организация, в която са участвали българи, испанци, колумбийци и нидерландци e контролирала канал за трафик на наркотични вещества. Трафикът се  e осъществявал под прикритието на легални търговски сделки, превозвани с контейнери на големи фирми спедитори, като кокаинът, е бил укриван в превозваната стока.

Според чуждестранни медии по случая в Испания са задържани 9 души, сред които бившият футболист на Реал- Мадрид Едвин Конго и лекар, помагал на легендата Марадона да отслабне.

На 31 януари служители на ГДБОП под надзора на Специализираната прокуратура задържаха в София близо 550 кг кокаин, импрегнирани в над 6 600 кашона с плодове, внесени от  Колумбия. При акцията, са задържани четирима души, трима от тях са с повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група за трафик на наркотици. Иззетото количество кокаин е на стойност над 19 милиона евро.

Целта на групата е била да организира на българска територия лаборатория, в която "химици“ да извлекат наркотичното вещество, а впоследствие то да бъде транспортирано в Испания и разпространено в държавите от Европейския съюз.

Задържането на колумбийския кокаин е резултат от участието на България в съвместно разследване срещу международна престъпна наркомрежа заедно с полицейските и прокурорски служби на Испания, Нидерландия, Колумбия и със съдействието на Интерпол и полицейски служби на САЩ.

Разследването на международната наркомрежа е започнало от Националната полиция на Испания преди година и половина. Основание за това са били данни за готвен трафик на кокаин, укрит в кафе, от Колумбия през Гърция към България. След задържането в София на първата кокаинова пратка за Европа, разследването продължава на територията и на други държави. На 14 април 2020 г. полицията в Нидерландия задържа 1200 кг картонени кашони с импрегниран кокаин (отново в доставка на плодове от Колумбия). Разкрити са и две лаборатории с над 1000 литра химикал за извличане на наркотика.

В действията по неутрализиране на групата са участвали повече от 300 полицейски служители от различни полицейски агенции в Испания (Национална полиция), България, Колумбия (DIRAN), Нидерландия и САЩ (DEA, HSI и CBP), и със съдействието на Интерпол, пише още "Нова ТВ".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1596) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: