Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
¬ход
close
«ј–≈∆ƒјЌ≈...
Ќачало
¬арна
—портни
–егионални
Ѕългари€
ћеждународни
Ћюбопитно
√алерии
Ћичности
RSS
¬сички
Ѕизнес
ƒруги
»нституции
 риминални
ќбщество
ѕрибираме 30 млн. лв. по ключово споразумение с »сланди€, Ќорвеги€ и Ћихтенщайн
јвтор: ≈кип Varna24.bg 15:28 / 10.04.2018 оментари (2)958
©
ѕрограмно споразумение за финансиране по програма "ќколна среда и изменение на климатаУ подписаха преди минути Ѕългари€ и страните донори »сланди€, Ќорвеги€ и Ћихтенщайн. —траната ни ще получи 30 милиона лева, като програмата е по финансови€т механизъм на ≈вропейското икономическо пространство, уточн€ва в. “руд.

"«а мен е изключително удоволствие заедно да сложим началото на стартирането на първата програма, финансирана по финансови€т механизъм на Ѕългари€ за нови€т период 2014 до 2021 г. с програмен оператор ћќ—¬У, каза министърът на околната среда и водите по време на церемони€та в Ќƒ  Ќено ƒимов.†

ѕодписването стана по време на Ќеформални€т съвет на екоминистрите от ≈—, който се провежда днес и утре в Ќƒ . "Ќовата програма си постав€ за цел чрез предоставени€т ресурс от 30 млн. лв. и половина да изпълни мерки по прилагането на важни политики в областта на управлението на отпадъците и адаптаци€та към климатичните промениУ, каза още ƒимов.

ѕо думите му ще бъде направено и естествено надграждане на постигнатите резултати в областта на екосистемните услуги и управлението на морските води. ћинистърът е на мнение, че финансови€т механизъм на ≈вропейското икономическо пространство е затвърдил позици€та си на основен финансов инструмент, подпомагащ националната политика в областта на водите. ƒимов благодари на страните донори†- Ќорвеги€, »сланди€ и Ћихтенщайн за приноса към Ѕългари€ в посока реализиране на ключови проекти. Ќено ƒимов съобщи, че подписването на споразумението за програма "ќколна среда и изменение на климатаУ не е само правен акт, а е "израз на изграденото доверие между страните донори и ћќ—¬, на доброто сътрудничество, на високата добавена стойност, на постигнатите резултати през предходните програмни периодиУ. —поред него споразумението е "гарант за желанието да продължим да работим заедно в постигането на високи екологични стандарти в грижата за околната среда.

Уƒимов припомни, че за периода 2007-2009 г. по финансови€ механизъм на ≈вропейското икономическо пространство са успешно изпълнени 9 проекта в сектор Уќколна среда" на обща стойност над 8 млн. лв. ћеморандумът за разбирателство за периода 2009-2014 между Ѕългари€ и »сланди€, Ћихтенщайн и Ќорвеги€ пък е бил естествено продължение на съвместното партньорство и усили€, като е осигурен финансов ресурс в размер на 36 млн. лв. за реализаци€та на 38 проекта. “е са по две програми в областта на интегрираното управление на морските и вътрешните води и на биоразнообразието и екосистемите. »зпълнението на програмите е подпомогнало ћќ—¬ при прилагането на политиките за управление на водите и интегрираното управление на ресурсите от морските и вътрешните води, както и за подробен мониторинг на морските води. ѕостигнатите резултати от част от проектите са допринесли за актуализиране на програмите от мерки, заложени в плановете за управление на речните басейни.

ћинистър ƒимов каза, че е било поставено началото на система за ранно предупреждение за риск от наводнени€ на н€кои от у€звимите общини в Ѕългари€. –азработена е и уникална за региона информационна система за интегрирано управление на крайбрежните зони и превенци€ и преодол€ване†на последстви€та от нефтени разливи. "Ќационалната геоинформационна система за управление на водите като един от най-важните инструменти за управление на водите беше изц€ло актуализиранаУ, каза ƒимов. » добави, че са обучени над 600 доброволци по наблюдение на биоразнообразието и въвеждане данни в информационната система в сектора. ћинистърът добави, че е изработен и интегриран нов модел за инвазивните чужди видове и екосистемните услуги в Ќационалната информационна система за наблюдение на биоразнообразието. »зградена е и национална методологи€ за биофизична оценка на екосистемите у нас и съставените от т€х услуги.  артирани и оценени са всички 9 типа екосистеми в Ѕългари€ и екологичните услуги. които т€ представ€ в съответствие със стратеги€та за биоразнообразие на ≈— 20-20. —ъздадени са и проекти за стратегически нормативни документи. "≈фективното управление на екологичното богатство на Ѕългари€, което остав€ страната ни на водеща позици€ по отношение на водните ресурси и биоразнообразието, все повече изисква устойчиво използване на екосистемите, осигур€ващо в оптимална степен сегашните и бъдещите поколени€У, за€ви Ќено ƒимов.
«ареждане! ћол€, изчакайте ...
+1
 
 
¬ джеба - да, а за народа - целувки рЯША
+1
 
 
рЯ§£рЯШЕѕрибирамерЯШВрЯ§£едни хора ще ги приберат
 оментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! ¬сички коментиращи са се съгласили с ѕравилата за публикуване на коментари.
»«ѕ–ј“» Ќќ¬»Ќј
« јприл 2019 г. »
пон
вто
ср€
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
¬иж още:
јктуални теми
ƒёЎ на „ерно море, сезон 2017/2018
јвтомобилизъм сезон 2016/2017
—влачище “рифон «арезан
–емонт на бул. "Ћевски" за 75 млн. лв. слага край на проблема с трафик
—амолет падна в ќризари
назад 1 2 3 4 5 напред
јбонамент
јбонирайте се за mail бюлетина ни !
јбонирайте се за наши€ e-mail и ще получавате на личната си поща информаци€ за случващото се в ¬арна и региона.
e-mail:
јнкета
 ак се справи общината с почистването на снега?
ћного добре
ƒобре, но можеше и по-добре
Ќе се справи
ѕълна трагеди€

–ј«ƒ≈Ћ»:
Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
ѕотребители
√–јƒќ¬≈:
ѕловдив
¬арна
Ѕургас
–усе
Ѕлагоевград
«ј Ќј—:
«а контакти
«а реклама
≈кип
ѕравила
¬арненци във facebook
RSS за новините
‘утбол на живо по телевизи€та
©2008 - 2019 ћеди€ груп 24 ќќƒ. Varna24.bg - ¬сички права запазени. — вс€ко отвар€не на страница от Varna24.bg, се съглас€вате с ќбщите услови€ за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). ¬ъзпроизвеждането на цели или части от текста или изображени€та става след изрично писмено разрешение на ћеди€ груп 24 ќќƒ. ћнени€та изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и ћеди€ груп 24 ќќƒ не носи отговорност за т€х. ѕостав€нето на връзки към материали в Varna24.bg е свободно. —айтът е разработен от ћеди€ груп 24 ќќƒ.
—татистика: