Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Приеха увеличението на пенсиите на първо четене
Автор: Екип Varna24.bg 19:42 / 15.06.2022Коментари (0)709
©
Парламентът прие на първо четене законопроекта за промени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2022 г. С актуализацията се предлагат промени в параметрите на пенсионната политика, които ще бъдат осъществени на два етапа – от 1 юли и от 1 октомври тази година. Законопроектът, внесен от Министерския съвет, беше подкрепен със 141 "за“, един "против“ и 83 "въздържал се“, предава БТА.

Всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 г., се повишават с 10 на сто, считано от 1 юли. Изплащаните на пенсионерите с пенсия за трудова дейност към 30 юни допълнителни суми (т.нар. КОВИД-19 добавка) и индивидуални компенсаторни суми, се включват в размера на получаваната от тях пенсия след прилагане на осъвременяването с 10 на сто, предвижда още актуализацията.

Заложено е още минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст да се вдигне от 370 лв. на 467 лв. Вносителите посочват към мотивите, че това е ръст от 26,2 на сто. Предвижда се и максималният размер на получаваните една или повече пенсии да се увеличи от 1500 лв. на 2000 лв. Това е увеличение от 33,4 на сто, уточнява се в мотивите. От 1 октомври максималният размер на получаваните една или повече пенсии се увеличава от 2000 на 3400 лв.

С актуализацията на бюджета на ДОО за настоящата година се предвижда също от 1 юли размерът на социалната пенсия за старост и обвързаните с нея размери на пенсиите, несвързани с трудова дейност, както и добавки, да се увеличи от 170 лв. на 247 лв. Заложено е увеличение на приходите и получените трансфери по консолидирания бюджет на ДОО с 1,386 млрд. лв.

Правителството аргументира увеличението на средствата за пенсионерите с това, че пенсиите имат съществено значение за запазване качеството на живот на хората след пенсиониране, тъй като за по-голямата част от тях те са единственият източник на доход.

В изказване пред депутати преди гласуването на законопроекта социалният министър Георги Гьоков заяви, че пенсионната система е силно увредена. По думите му това е така заради грешни политически решения, политически, а не експертни такива. Министърът изрази надежда, че между първо и второ четене на законопроекта за актуализация на ДОО депутатите ще предложат съществени промени, а не популистки.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Газови доставки
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: