Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Приключиха снимките на нов български игрален филм
Автор: Екип Varna24.bg 12:34 / 21.12.2016Коментари (0)1248
©
"Роза Дaмасцена" е филм за българската мечта!", така режисьорът Тодор Анастасов представи най-новата продукция, чийто снимки приключиха тези дни в гр. Казанлък.

Сюжетът на лентата е създаден по истинска история, преплетена с легенда. Филмът проследява пътя на едно обикновено момче, родено и израсло в Долината на розите през 60-те години на миналия век, до наши дни.

Личната история на главния герой Течо е историята на България през последните 50 години. Сценарист на "Роза Дaмасцена" е поетесата и писателка Мария Лалева.
"В продължение на час и половина зрителят ще премине през четири стихии на човешкия живот: от мечтата за малкия рай в любимото място на розите, през сблъсъка с демагогията и лъжата до утаяването на болката и решението да реализираш мечтата си, но не другаде, а в България", споделя Лалева, за която това е първи игрален филм и като продуцент.

Героят Течо израства в малко село в подножието на Балкана, сред мириса на розите и любимата атмосфера в къщата на дядо и баба. Мечтата му е да остане в родния си край и да стане розопроизводител. Демагогията на социалистическата система обаче бележат живота му. Течо губи баща си, но тази загуба му дава смелостта и надеждата, че ще се справи сам. След 1989 г. животът го изправя пред нови изпитания. Преходът като епоха на загуба на ориентация, правила и държавност е следващото стъпало, което младият мъж ще се наложи да преодолее. Битката с разпадащата се система и ценности сриват младия човек и морално, и здравословно.
Ще успее ли да се изправи след тежката диагноза и да се пребори за българската си мечта?

Снимачният процес на филма "Роза Дамaсцена" продължава почти една година. Ролите се изпълняват от 56 актьори, сред които Веселин Плачков, Димитър Баненкин, Неда Спасова, Симона Халачева (дебют в киното за младата звезда на театър "София"), Любен Чаталов и др. Филмовата къща "Дамасцена" ангажира за масовите сцени около 1 300 души общо за снимачния период, което превръща филма в една от най-мащабните ленти, снимани у нас през последните 25 години.
"Никой не може да си направи българската мечта на чуждо място. Аз не знам как може да се случи", казва режисжорът Тодор Анастасов след края на снимките.

"Това е филм за успеха и пътя, който трябва да се извърви. Един филм на ръба на поезията, приказка за пътя към себе си и към света с вярата, че човек е единствено отговорният за красотата, честността и свободата, които е създал. Или за тяхната липса.", обобщава Мария Лалева, сценарист и продуцент на филма.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: