Природозащитни организации създадоха петиция за мораториум върху сечта във вековни български гори

Автор: Цвети Тончева
Коментари (0)
20:34 / 04.08.2021
1250
Природозащитни организации създадоха петиция за мораториум върху сечта във вековните български гори, собственост на държавата или отделните общини. Същата ще бъде входирана в 46-тото Народно събрание с настояване държавата да се намеси и да спре унищожаването на природата ни.

Ето призъвът на създателите на петицията:

"Здравейте! Скъпи приятели на гората, с тази петиция искаме от народните представители в 46-то Народно събрание да направят нещо реално за опазване на първичните и стари гори в България. Коалицията "За да остане природа“ и граждански групи "Зеленият отбор на България“, "Да запазим горите“, "Да запазим Корал“ и Фондация "Гората.бг“ се обръщаме към всички депутати от 46-то Народно Събрание с призив да подкрепят предложението ни за 2 годишен мораториум върху сечите във вековните гори – държавна и общинска собственост.

Настояваме да се забрани сечта в гори над 120 години (собственост на държавата и общините) докато не бъдат инициирани законодателни промени за опазване на първичните и стари гори в страната ни, и докато не се осъществи картирането на тези гори и въведат мерки за тяхното опазване за настоящите и бъдещите поколения. Настояваме в горите над 120 години, попадащи в защитените територии, да се забрани сечта до приемането на техните планове за управление, включително природните паркове Старнджа, Сините камъни и Българка.

Първичните и стари гори са последните кътчета дива природа, които съхраняват богато биологично разнообразие и пазят уникални примери за естествените природни процеси. Старите гори са особено ценни от гледна точка на екосистемните услуги: те осигуряват защита срещу ерозията и наводненията, пречистват въздуха, служат като места за вдъхновение и отдих сред природата, и са предпоставка за развитието на екологично устойчив туризъм.

Предложението ни е продиктувано от нуждата първичните и стари гори на България да бъдат ефективно опазени за настоящите и бъдещи поколения. То е в унисон и със Стратегията на ЕС за биологичното разнообразие до 2030г., която изисква страните членки да опазят всички първични и стари гори и поставя обща цел за защита на най -малко 30% от територията на ЕС при ефективен режим на опазване, от които 10% следва да бъдат поставени под строга защита. Проектът за Новата стратегия за горите на ЕС за 2030г комуникиран от ЕК изисква държавите -членки спешно да се ангажират със завършването на картирането и мониторинга на тези гори и да предотвратят влошаването на състоянието им, докато не започне да се прилага защитен режим.

Коалицията "За да остане природа“ и граждански групи "Зеленият отбор на България“, "Да запазим горите“, "Да запазим Корал“ и Фондация "Гората.бг“

Петицията е създадена на 1 август и е подписана от 4089 души досега от българи във всички държави по света. 

Подкрепете мораториум върху сечите във вековни гори на България! - Peticiq.com

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
НИМХ публикува официалната прогноза за празниците
Белла Дамянова, НМД: С последователност и приемственост държавата...
Делян Добрев разкри какво се е случвало на срещите между него, Ас...
Делян Добрев: Не знам какво значи "фишек на ДАНС" - хората твърдя...
Ексклузивно: Парламентът вкарва извънредна точка в програмата си ...
Бебе на три месеца се зарази с коклюш в Търновско


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).