Пристанище Варна и държавата ще наливат милиони в рибарски порт край Шабла

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
11:12 / 27.08.2012
2913
Риболовно пристанище за 5-6 млн. лева ще се строи на мястото на полуразрушената естакада в морето край Шабла. Тази новина се появи от посещението вчера на премиера Бойко Борисов в северната морска община. Той обяви, че инвеститори в новото съоръжение ще бъдат държавата и Пристанище Варна, без да уточнява коя от двете страни колко средства ще даде за изграждането му. Че новият порт ще бъде предназначен за рибарите, беше потвърдено от кмета на Шабла проф. Райна Бърдарева. "Идеята е Пристанище Варна изцяло да поеме управлението на това съоръжение", уточни тя.

Преди да започне строителството на новото пристанище обаче, разпадащата се естакада, която бележи на практика и държавната граница на Република България, ще бъде прехвърлена на община Шабла от частния й собственик, "Предприятие за проучване и добив на нефт и газ" АД. "Навремето, като са приватизирали, са продали "Нефт и газ" заедно с естакадата и на практика границата ни е частна. Аз съм говорил със собствениците да ни я върнат", заяви Бойко Борисов пред медиите.

Това, че Пристанище Варна ще управлява терминал не само извън Варна, но и извън Варненска област, няма да е прецедент. Дълги години портът стопанисваш терминала в Балчик, като постепенно успя да привлече достатъчно товарооборот за нормалното му функциониране. През 2006-а балчишкото пристанище беше отдадено на концесия и стана първото такова у нас, управлявано от частен оператор за срок от 25 години. Изпълнителният директор на Пристанище Варна Данаил Папазов не беше открит за коментар на бъдещата инвестиция, за която съобщи министър-председателят. Наскоро пак Бойко Борисов съобщи друга инициатива, свързана с оползотворяването на печалбата на порта. Той дойде лично във Варна, за да каже, че пристанището e новият спонсор на баскетболен отбор "Черно море".

Източник: в. Народно дело


Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Български фермер разкри огромна далавера с млякото у нас
Важна промяна относно годишните технически прегледи на колите
Нинова: Искаме на България да спре да се гледа като на втора ръка...
БСП регистрира евролистата, ето кой я повежда
Синоптикът Янков ни развали мераците за празничните дни
Велико Минков: Притеснявам се за сина си и другото дете, Габриела...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).