Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Присъда за шофьор, причинил катастрофа с един загинал и седем ранени в Шумен
Автор: Екип Varna24.bg 10:45 / 20.12.2021Коментари (0)905
©
Варненският апелативен съд потвърди присъда по дело за ПТП с един загинал и седем пострадали. Шуменският окръжен съд е признал Мартин П. за виновен в това, че на 30.01.2015 г. край гр. Смядово при управление на лек автомобил е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на един човек и телесни повреди на 7 души, съобщиха от пресслужбата на Апелативна прокуратура- Варна. Подсъдимият е наказан с 2 години лишаване от свобода, отложени с 3-годишен изпитателен срок и е лишен от право да управлява МПС за 2 години.

Делото се разглежда за втори път от настоящата инстанция, след като беше върнато на решаващия съд, заради липса на мотиви. 

На 30 януари 2015 г. Мартин П. пътувал с джип от Шумен за Карнобат. По същото време от Котел за Смядово се движел лекотоварен автомобил, който превозвал 15 души. Седалки имало само до шофьора, а останалите пътници били насядали на столчета, щайги, отрязани дървета и на пода в каросерията. Двата автомобила наближили кръстовището при отклонението за Смядово, където скоростта била ограничена до 70 км/ч. Водачът на буса се преустроил в средната лента, за завой наляво и намалил до около 24км/ч. Подсъдимият, който управлявал автомобила със скорост от 98км/ч, навлязъл в кръстовището. Като забелязъл приближаващия насреща микробус, завил наляво, навлизайки в лентата за насрещно движение. Последвал челен удар.

Един от спорните въпроси в процеса е дали произшествието е причина за смъртта на жертвата, тъй като човекът е починал два месеца по-късно и аутопсия не е правена. Според вещите лица, няма категорично доказателство за пряката връзка на смъртта с травмата от катастрофата. Несъмнено обаче увреждането е допринесло значително за леталния край.

Автотехническа експертиза е констатирала, че в момента на удара скоростта на джипа е била около 92км/ч, а тази на буса - около 24км/ч. По мнението на експертите, ако леката кола се е движела с позволената скорост, шофьорът е предприел действия за завиване и аварийно спиране, произшествието е можело да се избегне. Апелативният съд счита, че водачът не е съобразил поведението си с въведената забрана за движение със скорост над 70км/ч и това е в пряка причинно-следствена връзка с престъпния резултат. При движение с разрешената скорост шофьорът е имал техническата възможност да спре и да избегне произшествието. От тази гледна точка, тежката травма на починалия е вследствие на действията на подсъдимия.

Окръжният съд в Шумен е приел съпричиняването на резултата като смегчаващо вината на подсъдимия обстоятелство. Това обаче не снема отговорността от него, посочва Апелативният съд. Именно управлението на МПС със скорост, надвишаваща допустимата с повече от 20 км/ч, е довело до невъзможност за предотвратяване на пътното произшествие.

При определяне размера и начина на изтърпяване на наказанието първоинстинциянният съд е проявил снизхождение, смятат апелативните съдии. Настоящата инстанция няма възможност да го коригира, защото делото е образувано единствено по жалба на подсъдимия, а законът забрява влошаване на неговото положение от горестоящия съд. С тези съображения, Апелативен съд – Варна потвърди присъдата на Шуменския окръжен съд. 

Настоящото решение може да се обжалва пред ВКС.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: