Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Привличаме богати туристи чрез СПА сектора
Автор: Екип Varna24.bg 13:05 / 07.11.2016Коментари (0)2316
©
В процес на сертифициране са 34 специализирани центрове, предлагащи СПА и балнеопроцедури по новата наредба, регламентираща тяхната дейност. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова по време на съвместна среща с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева и туристическия бранш за представяне на Националната програма за подпомагане на общините за ефективно управление на находищата на минерални води на тяхна територия.

"Основен приоритет в нашата работа е въвеждането на правила и ред за функциониране на СПА сектора и насърчаване на неговото развитие, като реална възможност за удължаване на сезона и привличане на по-платежоспособни туристи", каза Николина Ангелкова. Важна стъпка за това бе приемането на Наредбата за условията и реда за сертифициране на "балнеолечебен (медикъл СПА) център", "СПА център", "уелнес център" и "талаотерапевтичен център към Закона за туризма. Това е първи подобен подзаконов нормативен акт и с него се въвеждат минимални задължителни законови изисквания, на които да отговарят специализираните центрове. "Започна процесът по сертифициране на балнео- и СПА центровете на територията на страната по новите правила, като вече сме получили 111 заявления от специализирани обекти, които желаят да преминат през процедурата", допълни Николина Ангелкова. Сертифицирането е доброволно, но само обектите, които са проверени на място, ще могат да носят абревиатурата СПА и ще бъдат вписани в Националния туристически регистър.

"България има уникални природни дадености за развитие на СПА туризма, но все още не използваме максимално този ресурс в туристическия сектор", посочи министърът на туризма. Към момента СПА отрасълът заема 5-о място в България като мотив на туристите за пътуване или има около 11% дял от общото предлагане. "Имаме 1600 минерални извори, което ни нарежда на второ място в Европа, и над 60 климатични и 40 балнеоложки центъра", допълни министър Ангелкова и акцентира, че за развитието на този потенциал е много важна инициативата на МОСВ и стартирането на националната програма. "Това е реална стъпка за удължаване на сезона, която може да даде реални резултати в много кратки срокове", подчерта Николина Ангелкова.

Министър Василева поясни, че МОСВ вече е открило програмата като пилотната схема с бюджет от 3,5 млн. лв. Източник на средствата са ранните търгове с емисии на парникови газове. Програмата ще се администрира от Националния доверителен екофонд, който от 1 ноември до 16 декември т.г. приема проектните предложения на местните власти и ще направи предварителен преглед. Програмата е с характер на финансов инструмент и ще се реализира през 2017 г. Със средствата ще се осигуряват безвъзмездно до 50% процента от проектите на общините, като за останалата половина от стойността им местните власти трябва да използват собствени средства или кредитен ресурс. Схемата е разработена след анализ сред 111 общини, които са информирали за състоянието на инфраструктурните си съоръжения и нуждите от тяхното подобряване.

"Резултатите показват, че мрежата е силно амортизирана. Находищата на минерални води у нас, които са изключителна държавна собственост, са 102. От 2011 г. с промени в Закона за водите е въведена възможността те да се предоставят безвъзмездно на общините за срок от 25 години. Досега от нея са се възползвали 42 общини, които стопанисват 63 находища, както и 37 находища, които са общинска собственост. Данните сочат, че до момента се оползотворяват под 20% от ресурса, като потенциалът е 3800 литра в секунда", допълни министър Василева и също приветства идеята да се обединят усилията на държавните институции, местната власт и бизнеса за преодоляването на тази диспропорция.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Влизането на България в Шенген
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Енергийна криза
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: