Приятел на Скатов със скандални разкрития: Шерп го изнудваше за пари

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
20:50 / 05.02.2021
2517
"Какви са конкретните причини за тази огромна трагедия, самите шерпи или другите очевидци трябва да кажат. За мен по-важното е да се разбере защо Наско е тръгнал да се връща, бил е на около 7 100 метра. Защо наистина?“, това заяви известният алпинист от Сливен Иван Темелков след загубата на Атанас Скатов при експедицията му на К2. В многобройните си интервюта Скатов рядко е пропускал да отбележи, че единственият му приятел сред алпинистите е Иван Темелков, и да подчертае, че благодарение на него е "проходил“ в алпинизма. 

Темелков говори пред "Труд" и обяви, че Скатов се е опитал да се върне, когато е бил на 7100 метра и поиска от разследването на разбере каква е била причината за това.

"Какви са конкретните причини за тази огромна трагедия, самите шерпи или другите очевидци трябва да кажат. За мен по-важното е да се разбере защо Наско е тръгнал да се връща, бил е на около 7 100 метра. Защо наистина?"

Темелков разкри, че при първото изкачване на Еверест от Скатов, алпинистът ни е бил изнудван за пари от придружаващия го шерп и се усъмни дали и сега не се е случило нещо, което да накара Скатов да промени намеренията си да изкачи върха.

"Горчиво ми е, че за разлика от друг път, сега не успяхме да се срещнем преди да поеме към експедицията на К2, Голямата планина, както я наричат на местен език. Бил съм там… Но едва ли щях да го разубедя наистина, той не отстъпваше от целите си. И пак беше сам! Винаги съм му казвал, че трябва да има човек с него! Агенциите са комерсиални, интересуват се само от приходи и пари. При първото му изкачване на Еверест, например, се върна без много снимки. После обясни, че шерпът направил снимки, но го изнудвал за пари, за да ги даде. Като се върна, веднага тръгнаха приказки, че въобще не се бил изкачил, че не бил веган… Отвратителна работа! Затова отиде втори път! Та, мисля си, сега, на К2, какво наистина го е накарало да започне да слиза, дали нещо не го е усъмнило, дали не се е създала някаква подобна ситуация?“, пита се Темелков.

Той каза още, че държавата не трябва да позволява на алпинистите ни да тръгват сами към подобни опасни места.

Много български алпинисти, много алпинисти и от Сливен изгубихме през последните години. Така повече не може да продължава. Смятам, че федерацията, държавата трябва да се намесят. Не може да оставят тези хора да тръгват сами, без човек до себе си. Не може да бъдат оставяни като просяци  да си търсят пари и спонсори“, каза алпинистът.

"Благодарен съм, че Атанас Скатов ми е приятел. Наско постигна много!  Живя като свободен човек! Следваше мечтите си. Загина сред мечта – на дивно красиво и сакрално място!“, допълни Иван Темелков.

Виж коментарите (3)

Още по темата (23):
23.03.2021 Правят парк в памет на Атанас Скатов
12.03.2021 Скатов в едно от последните си видеа: Намалете консумацията на животинска продукция
24.02.2021 Томаш Ротар: Скатов направи малка грешка при слизането и падна километър по-долу
16.02.2021 Полската алпинистка, която беше със Скатов под К2: Той имаше лоши предчувствия още в базата
15.02.2021 Канадски алпинист-очевидец: В един момент тялото на Атанас излетя от костюма
му
14.02.2021 Стотици се простиха с Атанас Скатов
Още новини от Национални новини:
Масови проверки на КЗП за ПОС терминали!
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
Свалянето на Росен Желязков от новата сглобка ПП-ДБ, БСП, "Възраж...
МЕ: България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантира...
Нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май, ето каква е с...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).