Пробив в медицината: Лекари от "Майчин дом" спасиха репродуктивната функция на 11-годишно момиче

Автор: Неда Узунколева
Коментари (0)
09:56 / 16.02.2024
1782
Екипът на д-р Атанас Чернев и д-р Наталия Петракиева-Чернева, детско-юношески акушер-гинеколози от СБАЛАГ "Майчин дом“, приложи иновативен оперативен подход за корекция на женската анатомия при 11-годишно момиче с рядка вродена аномалия на женските полови органи.

Лекарите от "Майчин дом“ за първи път в България използваха минимално инвазивен подход за възстановяване на проходимостта на влагалището и функционалността на женските органи със запазване на репродуктивния капацитет и без нарушаване на девствеността. Извършената операция е щадяща – с по-малка кръвозагуба и травма, с по-бързо възстановяване и запазване на органите.

Поради специфичен проблем в развитието на женските полови органи, детето се ражда с две матки, с две шийки и с две влагалища. Едното влагалищата завършва сляпо, което предизвиква сериозни здравословни предизвикателства. Аномалията е комбинирана и включва липса на бъбрек от същата страна на сляпо завършващото влагалище.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Четирима са пострадали при тежкото ПТП на магистрала "Тракия"
Много тежка катастрофа на АМ "Тракия" с няколко коли и камион
Работник от черешова градина: Бера и рева
За 1 седмица на морето: Между 2000 и 7000 лв. за тричленно семейс...
Цветослав Цачев: Срещата на ОПЕК+ показа, че няма големи разногла...
До шест безплатни нощувки могат да получат много българи, които р...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).