Проблем с кадрите в туризма, издирват миячки из селата

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
11:01 / 04.03.2014
728
Проблемът с кадрите в туризма се оказва нерешим за този сезон, алармира Димитър Димитров, шеф на браншовата асоциация на ресторантьорите и хотелиерите в Добруджа. Картината е трагична, твърди той. Големите курорти работеха миналата година с 60 процента капацитет работна ръка. Тази година и миячки няма да има. Ходим да ги издирваме по селата, твърди Димитров. Оказва се обаче, че повечето от тях вече били в чужбина. И то не за да работят, а да получават детски там.

"Една жена с четири деца получава 3200 паунда детски надбавки плюс майчинство. Мъжът й работи в строителството, взема по 500 - 600 паунда, но повече не му и трябват. Детските им стигат да живеят предоволно", обясни Димитров.

В Поморие и в Несебър този сезон отваряли врати 12 нови комплекса. Само за там щели да са необходими 6000 работници. Всеки втори работник в Златни пясъци и всеки трети в Слънчев бряг е от Добрич. През зимата пък нашите кадри бягат в Германия, Дания и Белгия, посочи Димитров. Въпреки примамката за високи заплати един майстор-готвач в Германия вземал чисто 800 евро, като се махнат разходите за квартира, храна, транспорт и консумативи. Същевременно по нашето Черноморие нямало по-ниска заплата от 600 - 700 лв. бруто. Браншови организации са провели проучване в 10 професионални гимназии, свързани с туризма.

Оказва се, че паралелки има, но не и деца. Едно от обясненията е, че повечето тийнейджъри преценяват, че могат да станат сервитьори, бармани или готвачи с няколкомесечен курс, докато чужд език не могат да научат за толкова време и предпочитат езикови или икономически школа. Другият проблем, който често спъвал младите хора да учат в паралелки с профил туризъм, е сезонната работа, при която няколко месеца се трудиш, а в останалото време оставаш вкъщи без пари. Браншовиците планират среща с министрите на социалната политика и на образованието за бързо излизане от кризата с кадрите в туризма. Още в началото на януари собственици на хотели и ресторанти от Балчик започнаха да си търсят кадри.

От бюрото по труда в Добрич пък обявиха, че спешно се търсят кандидати за обучение за камериерки. Кандидатите трябва да са или младежи до 29-годишна възраст, или да са над 50 години, може и да са с намалена работоспособност, а минимално исканото завършено образование е основно. По време на обучението курсистите ще получават стипендия в размер на 8 лв. на ден.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Дайнов: Не знам дали българският народ е малък, но много прост, з...
Обработиха 64,06% от протоколите - има пренареждане!
Политолог: Ако право на вот имат лицата над 16-годишна възраст, щ...
Лоша новина за шофьорите
При обработени 50% от протоколите: ГЕРБ-СДС печели изборите за на...
Партия "Величие": Ние сме близо до хората, които искат да свършат...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).