Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проблем за нискоквалифицираните работници: Трябва да им се увеличи заплатата със 153 лв., но могат да бъдат и съкратени
Автор: Екип Varna24.bg 10:13 / 12.09.2023Коментари (7)1564
© Varna24.bg
Дебатът за Бюджет 2024 вече е отворен, направени са и първите предложения за увеличение на минималната работна заплата на 933 лева.

"Значително е сегашното увеличение на минималната работна заплата. Заглавията, които четем, че правителството предлага да увеличи минималната работна заплата, не са съвсем точни, защото правителството е длъжно да изпълни закона. В последния ден на предишния парламент беше вкаран един текст в Кодекса на труда, член 244, според който мотивът беше да се пренесе една директива за минималната работна заплата в ЕС. Според нея минималната работна заплата трябва да е 50% от средната работна заплата в страната. Правителството просто изпълнява този текст, който съществува в правния мир", коментира бившият социален министър Христина Христова.

Според нея още от самото начало има грешка и противоречие в прилагането на директивата.

"Минималната работна заплата е основна заплата, докато средната работна заплата, която измерва статистиката на всяка страна, е брутната работна заплата. Това са две несравними величини. Не е коректно да се прави по този начин", на мнение е Христова.

Пред Bulgaria ON AIR Георги Първанов от Българската конфедерация по заетостта каза, че със сигурност ръст от 20% ще се отрази сериозно на малкия и средния бизнес. 

"Минималната работна заплата расте двойно през последните години, сега почти доближава 1000 лв. В някои отрасли като текстил, който е свързан с производството на кабели и други подобни, където се изисква по-ниско квалифицирани работници, отражението ще бъде такова, че вероятно ще има инвеститори, които ще обмислят дали да останат в България. Вероятно ще има единични фалити, отражението ще е доста сериозно", подчерта той.

По думите на Христина Христова, когато се вземат управленски решения, а е вкаран законов текст, трябва да се мисли за последиците.

"Няма да се отрази добре върху нискоквалифицираните работници, които досега са получавали минималната работна заплата. Сега работодателят ще трябва да им увеличи заплатата със 153 лв. Този работник, ако няма квалификация и не може да постигне допълнителни умения, как ще се намерят тези пари да му се плати? Дали няма да прибегне работодателят да съкращаване на такива работници, които няма как да заработят такава стойност на новата минимална работна заплата? Ако работодателят увеличи твърде много тяхното възнаграждение, то може да доведе до увеличаване на произведения продукт в дадено производство", посочи тя. 

Според Георги Първанов компаниите трябва да преразгледат цялата си система на заплащане.

"По-разумното беше на две стъпки да се направи повишение с по 10%. Междувременно отчитаме рекордно висока безработица от над 5% за средата на лятото. 4000 човека по-малко са си намерили работа, на този фон едно рязко увеличение допълнително ще утежни нелеката ситуация на работодателя, който беше притиснат от инфлация, растящи цени, да задържа и мотивира своите служители", каза той.

Христина Христова от своя страна добави, че в управленските решения трябва да се търси баланс.

"Някои икономисти вече сметнаха, че за региони като Кюстендил, Търговище, Видин може да стане така, че минималната работна заплата да стане 70-78% от средната работна заплата, която се получава в дадено предприятие. Това ще доведе до намаляване на мотивацията на тези работници специалисти, за които сме свикнали да дават качество на производителността с образованието и квалификацията си. Трябва да се помисли идеята за обвързаност със средната работна заплата", коментира тя.

"Вероятно ще трябва да се търсят решения с оптимизацията. При всички случаи оптимизиране на персонала, но основно с всякакви дейности, които изискват ръчен труд по-ниско квалифицирани кадри и има риск с продължаващия ръст с такива темпове на минималната заплата някои сектори, които да напускат страната. Безработицата през последните две години държеше нива от около 4%, сега имаме доста голям ръст, с тези темпове не бих се изненадал поне 6-7% да бъде до края на годината", обясни Първанов.

Относно Бюджет 2024 Христова смята, че той ще носи трудностите на Бюджет 2023. "Около 9 социални плащания бяха повишени през 2023 г., те ще носят след себе си още повече разходи", предупреди тя.



Още по темата: общо новини по темата: 804
11.04.2024 »
09.04.2024 »
25.03.2024 »
22.03.2024 »
22.02.2024 »
01.02.2024 »
предишна страница [ 1/134 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
Проблемът не е от вчера и се наслагваше с годините,като задържат заплатите на ниски нива,за да ни откраднат младите и можещи хора ,които бягат на запад.Образованието бълва адвокати,икономисти,разбирачи от международнно право,киберспекуланти и електронни /виртуални/търговци....а кой ще работи, освен ромите ?Няма монтажници,няма стругари,няма читави монтьори,няма шофьори достатъчно,земеделски работници със средно хич даже...Кой да твори и произвежда?Купуваме вносни боклуци и тровим децата си.Местните холдинги и те преработиха отровите на Европа и света,в колбаси ,кашкавали и сирена...Абе всичко го е ударило на свободия ! Крум ни трябва пак,иначе загиваме!
+1
 
 
Липсата на високи специалисти в България е Основния проблем в затлачената Икономика и Управление на Държавата! За което очевидно е отговорна Системата на Образование! И Кадрите ангажирани в Министерствата в различните сектори! Които явно не искат да тълкуват законите така както са написани! Поради което не ги спазват! И като резултат България остава без специалисти в съответните области! - Поради липса на познание за свързаните с тях обективни явления и обстоятелства! Първи и най-остър проблем е Медицината! Водена от системата на Очните лекари! Които просто не си познават Занаята! И не могат да си представят какво точно представлява човешкото око! - За това си има отделна наука наречена Физика на Оптиката! Която обаснява перфектно всеки един проблем в един зрителен орган, незавидимо дали неговата Анатомия е нападната от различни видове заболявания които могат и да ги предизвикват. За което си има специфична особено прецизна апаратура наречена Уейвфронт Аберометър, който прицизно визуализира зрителния статус на един зрителен орган и неговите проблеми! Както и предпазва лекарите от вземане на погрешни решения! Което е масова практика на допълнително инвалидизиране на пациентите със или без увреждания. Но за него тези индивиди не са чували нищо! Какво остава той да е въведен в практиката! 30-40 години след въвеждането му в световната практика. Така, че в България Очни лекари НЯМА! Да не изреждам останалите специалности за които се отнася същото! Но от Ограничените индивиди в това и всички останали Народни събрания! Толкова!.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: