Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проблеми и за международните пратки заради пандемията
Автор: Екип Varna24.bg 17:41 / 06.12.2020Коментари (0)1848
©
Пандемията от коронавирус засегна и международните колети в традиционно най-силния им период в годината, показа проверка на "Телеграф“. Тенденцията е към намаляване на броя пратки, както и към сериозни закъснения на изпратените, разказаха служители на "Български пощи“ ЕАД.

Официално от дружеството отчитат само малко намаление на експедираните колети през ноември 2020 г. спрямо ноември година по-рано. Служители по колетните гишета обаче потвърждават, че изпратените колети са по-малко от обикновено за този сезон. Според тях интересът е много по-малък най-вече за далечните дестинации, до които коледните колети за българските емигранти се пращат през ноември – САЩ, Канада и ЮАР.

Част от причините за спада могат да се открият и у изпращачите, които заради икономическата криза са затегнали коланите. Голяма част от тях също така са предпочели да се пазят от вируса и да не се отдават на пазаруване, опаковане и редене на опашка с 2 м дистанция пред колетните гишета.

Несигурност

По-малкото колети се дължат и на несигурната обстановка с международните пратки на фона на това, че заради пандемията много държави ограничиха трансграничната логистика. "Непрекъснато се мени "затворено“-“отворено“. Току дойде съобщение, че някоя страна започва да приема колети и ден-два по-късно отново затварят. Ситуацията е динамична и това влияе на изпращачите. Като ги върнем един път, те не следят положението занапред и просто се отказват да изпращат“, обясни служител на колетно гише за "Телеграф“. Има и много страни, за които колетите са напълно спрени. Три от тях са традиционни дестинации от България и през тази година на служителите на пощите често се налага да разочароват изпращачите с откази - Русия, Австралия и Сингапур. Положението все пак е по-добре от месеците април, май и юни, когато заради спрените полети пощите са отказвали международни препоръчани пратки от всякакъв вид заради невъзможността те да бъдат доставени навреме.

Забавяне

Другият проблем с колетите са забавянията, тъй като заради ограничения и намален заради пандемията персонал обработката на пратките в повечето страни отнема повече време от обикновено. Колетите са застрашени от сериозни закъснения заради намаления брой самолети, което води до стеснени възможности за превоз. Напълно възможно било много от подаръците да пристигнат след празниците.

Старание

Всички тези обстоятелства водят до невъзможност за изпълнение на параметрите на услугите и стандартите за качество, обявиха от "Български пощи“. Въпреки това "Телеграф“ научил, че в логистичните звена на пощите служителите работят буквално денонощно, за да открият трасета за пратките в условия на непрекъснато отменящи се полети. В търсенето на алтернативи дори се стигало дотам пратки за далечни дестинации в Европа (като Ирландия, Великобритания, Португалия, Испания), за които традиционно се търси въздушна доставка, да бъдат експедирани по сухоземни трасета. За получателите в тези случаи принципът бил "по-добре късно, отколкото никога“.

Наопаки

В същото време през ноември се наблюдава увеличение на броя на входящите пратки, съобщиха от "Български пощи“. Увеличението идва основно по линия на малки пратки от Китай, основно купувани от гиганта в онлайн продажбите Aliexpress. Каква ще бъде тенденцията през декември е рано да се предвижда, но това традиционно е месецът на пратките до по-близки дестинации. Очакванията са тези пратки също да са по-малко на фона на това, че много наши сънародници, които в миналото са били получатели в чужбина, се завърнаха в родината заради икономическата криза в резултат на пандемията. През тази година няма промяна в дестинациите на изходящите пратки. Най-много както и в предишни години са колетите за САЩ и Канада - всеки втори колет е за тези две страни. Веднага след това се нареждат Германия, Англия и Испания с равна натовареност. Следват останалите държави от ЕС и Турция.

Лютеница и луканка задължително в пратките

Лютеница и луканка са задължителните артикули в колета от България до нашенци в чужбина. За това свидетелстват пощенски служители, които по закон са длъжни да проверяват съдържанието на всяка изходяща пратка. Понякога луканката е заменена от сходните бабек, дядо или сушеница. Всичките задължително са фабрично етикетирани и във вакуумна опаковка, тъй като пощите не приемат домашно производство. Често присъства тенекия сирене или вакуумиран кашкавал. Пращат се и добруджански или смилянски боб, сушени чушки и дори и сушени български плодове, както и консерви с родни домати. Локум, лимонови резенки, вафли "Боровец" или "Морени" също се пращат не защото ги няма в чужбина, а защото напомнят на сънародниците ни за България.

Баби пращат буквари и книжки с БГ приказки

Образователната линия е силно застъпена в колета за чужбина. "Които имат внучета, изпращат много буквари и книжки с приказки на български. Има и много учебници, за да се поддържа езикът на малките ни сънародници в чужбина“, разказваха за "Телеграф“ на колетно гише. Модерни напоследък за емиграцията ни са и произведенията с етнонишка като носии, китеници, черги, тъкани. Дори и родопски чанове често подрънквали в колетите. Всякаква козметика с розово масло и родна лавандула – от кремове през парфюми, също изпълва кашоните.



Още по темата: общо новини по темата: 14906
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/2485 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Борба за влияние в Близкия Изток
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: