Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проблемът на границата ни с Турция се засилва
Автор: Екип Varna24.bg 22:51 / 23.05.2022Коментари (1)707
© dir.bg
Опашките на ГКПП Капитан Андреево не секват, а проблемът се задълбочава. Хладилните камиони със зеленчуци и плодове, които се изследват за пестициди, стоят с часове за обработка и анализи след затварянето на единствената лаборатория на място - частната "Евролаб 2011".

От фирмата обявиха, че от няколко дни има безпрецедентен натиск върху нея, като без правно основание БАБХ иска да прекрати договора, а работещите да бъдат изведени от наетите помещения. Очаква се във вторник на място да отидат и представители на българските превозвачи. Те се канят да поискат оставката на шефа на БАБХ Христо Даскалов заради загуби от действията на властта.

Само днес 519 от общо 2500 тира на опашката на границата с Турция бяха натоварени с бързо разваляща се продукция и ще чакат за обработка два дни, призна пред журналисти на ГКПП-то зам.-министърът на земеделието Иван Христанов. Чакането ще продължи поне няколко месеца, защото държавата е решена да прави своя лаборатория там и вече е обявила обществена поръчка за оборудване.

Христанов призовал турската страна за разбиране през този преходен период. Дотогава обаче пробите за анализ ще се носят в София, а турските камиони щели да бъдат изпращани да чакат резултата в буферни зони във вътрешността на страната или в самата столица, обясни той.

Проблемът назря от 20 май насам след спирането на дейността на частната лаборатория. Заради напрежението на границата за среща с шофьорите днес отиде и турската посланичка. Именно по нейна инициатива бе поискана среща на място със заместник-министър Христанов, за да бъдат отстранени проблемите.

По време на срещата на турска територия поне около 80 от превозвачите са се оплакали пред своя посланик от чакането и хаоса. Пред посланик Айлин Секизкьок шофьорите на камионите поискали да се върне старият ред на обработката, при която анализите им бяха готови за час - час и половина от частната лаборатория, разказаха участници в разговора на ГКПП-то.

Пред медиите по-късно дипломатката призна, че за Турция е важно обработката да става колкото може по-бързо. "Дори един час забавяне е много важен за този сектор", каза посланик Секизкьок.

"Ние сме тук, за да преодолеем тези пречки и да сведем до минимум изчакването. Благодаря на шофьорите за търпението", каза Айлин Секизкьок. "Разбира се, има известни притеснения и проблеми в този преходен период, но очакванията са в най-скоро време да бъдат преодолени", каза посланичката в присъствието на зам.-министъра.

"Тук няма да има частна лаборатория. Това е национално решение, което вземаме", заяви самият Христанов, въпреки че европейските регламенти не поставят подобно изискване. По думите му фитосанитарният контрол ще се извършва от държавата, защото досега е бил монополизиран от една фирма. Той обвини за опашките и за чакането по два дни "ЕВРОЛАБ 2011", която саботирала държавата.

Собственикът й Васил Димитров пък показа констативен протокол, който му забранява да разтоварва камионите, както и заповед на ръководството на БАБХ пробите за пестициди от турските камиони да се карат в националната референтна лаборатория в София.

"Прекратиха ни работата. Вчера ни обвиниха, че отказваме да изпълняваме служебните си задължения. Няма как да изпълнявам нещо, което е възпрепятствано със заповеди", коментира пред медиите на ГКПП-то Димитров.

Цялостната услуга с обработката на товарите и извършването на лабораторния анализ държавата в момента извършва за 504 лева. Същата дейност досега изпълняваше частната лаборатория на Васил Димитров срещу 420 лева. Христанов призна, че държавната лабораторна услуга в момента е по-скъпа, но това щяло да бъде само временно. Той твърди, че договорът на фирмата за наем е нищожен, но проблемът е в полето на БАБХ, тъй като е разписан от нейния бивш директор, пише dir.bg.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
защото прУтестърските мастии от пп - Пълните Простаци,са най-големите КРАДЦИ и МОШЕНИЦИ!Вижте им *парламентарната група*,вижте онова ненормално създание,което всеки ден лъже и ще разберете защо всичко се проваля!ПРОСТАЦИ,МОШЕНИЦИ и КРАДЦИ!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: