Продава ли се у нас топено сирене вместо кашкавал?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:04 / 06.04.2023
584
От години кашкавалът, който се предлага в търговската мрежа е произведен по две различни технологии. Традиционният български продукт масово се замества от продукт, направен с вносна суровина. Има ли уловки при продажбата на кашкавал у нас?

Въпросната вносна суровина се нарича калиата. 

"Този полуфабрикат е на половин цена от суровото мляко, което се изкупува в България. Тази технология е по-близка до производство на твърдо топено сирене“, казва пред bTV Милкана Йорданова, собственик на мандра в Смолян. 

Разликата е в това, че българският кашкавал се произвежда от сурово мляко, преминава през технологична обработка - млечно-кисела ферментация, и накрая се оставя да зрее между 45 и 60 дни. Другият продукт се внася от Полша, Холандия, Белгия и идва в България в замразено състояние във вид на сиренина.  

"Тук се размразява и се топи в специални машини за т. нар. сухо парене. Тук става процесът на топене с емулгаторни соли, добавка на масло или някаква друга мазнина. Опакова се и може веднага да се продава. Какво пречи да се нарича калиата“, добавя Милкана Йорданова.

Според производителите традиционният български продукт, носейки на гърба си други продукти, се обезценява.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Череши в България - до 25 лева, а в Лондон - 377 лева!
Серия от инциденти на магистрала "Тракия", максималната скорост е...
Огромна тапа на АМ "Тракия" в посока София, колите се движат изкл...
Шофьор пресметна: 50 километра за близо 2 часа!
Даниел Митов във Варна: Експериментите и "сглобките" трябва да пр...
Борисов честити Деня на храбростта


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).