"Продължаваме промяната" отричат да има привилегировани фирми за териториалните планове за въглищните централи

Автор: Самуил Иванов
Коментари (0)
10:45 / 28.09.2023
738
Не ми е известно фирми да се облагодетелствали, териториалните планове тепърва трябва да се одобряват. Това заяви Радослав Рибарски от ПП-ДБ в отговор на обвиненията на ГЕРБ от вчерашния ден, че над 3 млрд. лева от Плана за възстановяване и устойчивост, предвидени за въглищните централи край Стара Загора, ще бъдат раздадени на близки до партията фирми, предаде репортер на "Фокус"

През вчерашния ден депутати от ГЕРБ-СДС заявиха, че правителството обрича страната на енергийна смърт. Те обвиниха своите некоалиционни партньори в липса на прозрачност при избирането на фирмите, които да бъдат финансирани с евросредствата. 

Днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че е разговарял с премиера и Кирил Петков да бъдат изчистени неточности в текстовете за процедурата. 

"Не съм присъствал на обсъждане за промяна на думи. Трябва да се обясни на хората, че за пореден път се демонстрира една некомпетентност по отношение на това, което късае тези региони. Отново ГЕРБ залитат по риториката на "Възраждане“, която е срещу тези инвестиции, които трябва да се случат, за запазване на работните места на хората", каза Рибарски.

По думите му фирми, а които се твърди, че ще получат финансиране с преференция, само са заявили своите инвестиционни планове. 

"Тези фирми са споделили своите инвестиционни планове, но това не ги прави бенифициент по териториалните планове. Не е имало механизъм за отсяване. Всеки, който е заявил някакво инвестиционно намерение, е намерил място в този индикативен списък с проекти. Изискването за събиране на инвестиционни намерения е по европейски регламент. Предстои да бъде посочен механизмът, по който ще се усвояват тези средства", каза той.

Той предупреди, че фирмите, които сега се заклеймяват като близки до правителството, застават с името си, а случващото единствено влияе негативно на инвестиционния интерес в региона.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (1133):
06.06.2024 Асен Василев загуби делото, което водеше срещу Делян Добрев за 250 000 лв. 
31.05.2024 Внесоха подписите за ново извънредно заседание на парламента
30.05.2024 Искат отново извънредно заседание на парламента, ето кога и защо
21.05.2024 ГЕРБ-СДС искат второ извънредно заседание за днес заради цените на тока
21.05.2024 Пеевски: Мечтата на Асен Василев беше да стане премиер, Христо Иванов поиска да бъде президент
21.05.2024 Извънредно заседание на парламента: Депутатите прекъсват ваканцията си заради пенсиите
Още новини от Национални новини:
Брутално задръстване на Маказа
Последният български цар днес става на 87
Празник е! Честваме чудотворец, помогнал на хиляди
Главчев: България остава изцяло ангажирана с отговора на НАТО, ЕС...
Дни преди новите ТЕЛК комисии: Лекари не знаят как ще работят с п...
Моторист загина след тежка катастрофа край Козлодуй


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).