Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Продължаваме работата по Южен поток
Автор: Екип Varna24.bg 09:58 / 20.12.2014Коментари (2)1848
©
България ще продължи да харчи пари за спрения от Русия газопровод "Южен поток". Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, който беше на посещение в Брюксел.

"България ще издаде необходимите разрешителни и ще продължи подготвителните дейности по реализацията", съобщи премиерът. Междувременно руският енергиен министър Александър Новак в телефонен разговор с българския си колега Теменужка Петкова е подчертал необходимостта българската страна да издаде в оптимални срокове всички необходими разрешителни за морската част на газопровода.
В отговор тя го е уверила, че това предстои в близко бъдеще и е представила на колегата си идеята на Бойко Борисов за създаване на газов хъб край Варна. Замисълът е морският участък на "Южен поток" да бъде изграден и да доставя газ до България. София пък ще построи собствен разпределителен център и ще препраща синьото гориво към Западна Европа.

"Нека да го докарат тук потока, тук ще си направим хъбче и ще си продаваме газ така, както и Турция", допълни вчера идеята си Борисов. Той призова останалите европейски държави да проявят дипломатическа твърдост при вземането на решения за газопровода.

"Така че това, което и преди няколко дни г-н Юнкер в своето изказване каза - подготвителните дейности, особено в морската част, България трябва да ги извършва, за да няма никакви основния руската страна да каже, че по вина на България спира проекта", обясни още Бойко Борисов.
От министерството на енергетиката вчера уточниха, че каквито и дейности да продължат, те ще са изцяло съобразени с европейското законодателство. Теменужка Петкова е казала това и на Александър Новак.

В началото на декември руският президент Владимир Путин обяви, че спира изграждането на "Южен поток" заради България. От своя страна София не може да започне същинското му строителство заради наказателна процедура от Брюксел.

Премиерът Бойко Борисов обвърза изграждането на "Южен поток" с удължаването на живота на 5-и и 6-и блок в АЕЦ "Козлодуй". Това обясни самият той в Брюксел, като определи енергийните ни проекти като "пакет с Русия".
По думите му страната ни трябва да бъде изрядна към Москва, за да няма проблем с ядрените си проекти. Руската "Росенергоатом" заедно с френската ЕДФ се занимават с удължаването на живота на двата блока в първа атомна. В случай че това не стане, 5-и и 6-и блок трябва да бъдат спрени съответно през 2019 и 2021 г.

Дружеството "Южен поток транспорт" е замразило всички дейности по строителството на морския участък на газопровода. Това съобщиха от компанията вчера. Акционери в дружеството са руската "Газпром", руско-германската "Винтерсхал", италианската "Ени" и френската ЕДФ. Според руския вестник "Ведомости" въпреки заповедта за спиране на строителството компаниите, които доставят тръбите за участъка, продължават дейността си.

По план морският участък трябваше да свърже бреговете на Русия и България по дъното на Черно море, минавайки през турски териториални води и заобикаляйки украинските. Общият капацитет на съоръжението трябваше да достигне до 63 млрд. куб. метра газ през 2018 г., като за целта бъдат поставени 4 успоредни тръби на морското дъно с дължина 921 км.

"Южен поток транспорт" има сключени два договора с пристанищата във Варна и Бургас за съхраняване на тръбите, които вече са там. Отделно от това на портовете са дошли и два от необходимите кораби за строителството на участъка.
Морският участък и отсечката през българска територия са сред най-напредналите по проекта. Все още обаче морският участък няма необходимите разрешителни.

България обмисля да възроди идеята за газопровода "Набуко" в неговия последен вариант - "Набуко-запад". Това стана ясно след среща на българския премиер Бойко Борисов с британския му колега Дейвид Камерън.

"В Европейската народна партия (ЕНП) внимателно разгледаха картите с газовите коридори и това, което им обясних - и за газовия хъб, но и за възобновяването на вариантите, ако минава действително газопроводът през Турция, да се възобнови трасето "Набуко-запад", което е абсолютно възможно", каза след срещата с Камерън Борисов, цитиран от пресслужбата си.

Идеята да бъде възстановен "Набуко" беше лансирана преди три дни от президента Георги Първанов (2002-2007 г.) в интервю за "24 часа". Тогава той обяви, че съветва Борисов да продължи изграждането на "Набуко", като тръбата да започва именно от България.

Справка в Търговския регистър показва, че компанията строител на "Набуко" у нас - "Набуко газ пайплайн", е в ликвидация. Проектът беше спрян преди година и половина, защото Азербайджан предпочете алтернативния интерконектор между Турция, Гърция и Италия, за да снабдява Европа. Така за "Набуко" не остана газ. Преди да се провали проектът, за него бяха похарчени малко под 1 млн. лева.
По план "Набуко-запад" трябваше да тръгва от българо-турската граница през Румъния и Унгария до австрийския газоразпределителен център в Баумгартен.



Източник: в. "24 часа"



Още по темата: общо новини по темата: 276
15.03.2022 »
14.01.2021 »
02.01.2021 »
01.01.2021 »
31.12.2020 »
29.12.2020 »
предишна страница [ 1/46 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 20.12.2014 г.
Aнонимен
на 20.12.2014 г.
-1
 
 
тоя е малоумник. руснаците му казаха, че няма да има газ той не ще има. държи се като малко непослушно дете, което като види дебелия край се съгласява на всичко.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: